Verenigde Staten completeren hegemonie om Gold Cup

De Verenigde Staten hebben zondagavond het toernooi om de Gold Cup gewonnen. In de finale werd Panama verslagen: 1-0. Daarmee voltooiden de VS een subliem toernooi, waarin zes keer op rij werd gewonnen.

Verenigde Staten completeren hegemonie om Gold Cup

Brek Shea groeide tijdens de eindstrijd in Chicago uit tot gevierde man aan de kant van het gastland. Twee minuten na zijn invalbeurt, in de 67ste minuut, maakte hij de enige treffer van de avond. Ondanks verwoede pogingen kwam Panama niet meer langszij.

Daardoor won de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann (foto), die vanwege een schorsing werd vervangen op de bank door zijn rechterhand Martin Vasquez, voor de zesde keer op rij. In de poulefase was de ploeg van de Duitser met machtsvertoon eerste geworden door Belize (6-1), Cuba (4-1) en Costa Rica (1-0) te verslaan.

In de knock-out-fase volgden overwinningen op El Salvador (5-1) en Honduras (3-1). Aangezien in de eindstrijd Panama verslagen werd met 1-0 beëindigden de VS het toernooi met liefst twintig doelpunten voor en maar vier tegen.

Het is voor de vijfde keer in de geschiedenis dat de VS beslag leggen op de Gold Cup. Eerder wonnen de Amerikanen het belangrijkste toernooi voor landen uit Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied in 1991 (eerste editie), 2002, 2005 en 2007. De laatste twee edities waren in 2009 en 2011 door Mexico gewonnen. Zo is Panama nog altijd zonder eindzege, aangezien in 2005 de eerste finale die ooit werd bereikt uitgerekend ook al van de VS werd verloren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen