Verdiende en veelbelovende titel voorbeeldclub Lille

Lille haalde zaterdag met het 2-2 gelijkspel bij Paris Saint-Gemain het benodigde puntje binnen om zeker te zijn van de Franse titel. De club geldt in Frankrijk als voorbeeld vanwege het aanvallende spel en de gestage ontwikkeling.

Verdiende en veelbelovende titel voorbeeldclub Lille

Parijs is de laatste weken een favoriete bestemming voor Lille en zijn supporters. Een week na het veroveren van de Coupe de France in Stade de France verzekerden Les Dogues zich zaterdag in Parc de Princes van de derde Franse titel in de clubhistorie.

'Het is een fantastisch verhaal', zei trainer Rudi Garcia vol trots na het 2-2 gelijkspel tegen Paris Saint-Germain. 'Het is een overwinning voor de hele groep. Door dit succes zijn ze vrienden voor het leven geworden. Over tien, vijftien jaar zullen de spelers kunnen terugkijken op deze unieke prestatie.'

Garcia vergat daarbij zichzelf ook te noemen. De trainer speelde een doorslaggevende rol in het succes van Lille. Zijn keuze voor aanvallend voetbal vertaalde zich in de Franse titel. 'We hebben altijd geprobeerd aan te vallen, balbezit te hebben en ons spel te spelen. De spelers bedankten ons, de technische staf, na afloop in de kleedkamer.' De laatste stap naar de hoogste trede is ook de kroon op het werk van voorzitter Michel Seydoux. De preses, die in 2004 de meerderheid van de aandelen verwierf, nam in 2009 afscheid van het idee dat de club zijn altijd maar de beste spelers moest laten vertrekken.

Lille haalde in Gervinho, Florent Balmont, Rio Mavuba en Pierre-Alain Frau sterke vervangers voor Michel Bastos en Kevin Mirallas. Beloftes Adil Rami en Eden Hazard werden ingepast. De komst van Moussa Sow bleek afgelopen zomer een laatste ontbrekende schakel. Met 22 treffers is de 24-jarige aanvaller topscorer van de Ligue 1 en speelde hij een zeer belangrijke rol bij Lille.

Ondanks de sterke selectie begon Lille het seizoen als outsider. Hoewel LOSC sinds december 2010 aan kop ging in de Ligue 1, was de overwinning op 6 maart het keerpunt van het seizoen. Regerend kampioen Olympique Marseille werd op eigen veld met 2-1 verslagen dankzij een late treffer van Frau.

Met de zege in Stade Vélodrome rekende Lille af met de reputatie van een club die weliswaar fraaie resultaten boekte tegen de mindere clubs, maar tegen de Franse toppers tekort kwam. 'De overwinning in Marseille liet zien dat we ook in staat waren om de grote clubs te verslaan in uitwedstrijden. Dat was nog niet gebeurd', zei Garcia.

Garcia plaatste het succes van Lille in een historisch kader. 'Met het winnen van de beker en de titel scharen we ons in een exclusief gezelschap van onder anderen Aimé Jacquets Bordeaux, Jean-Pierre Papins Marseille en Guy Roux' Auxerre. Het is ons gelukt!'

Lille staat aan de vooravond van een langere periode aan de Franse top. 'Deze titel is een beloning voor het fraaie voetbal dat ze spelen', zei Frédéric Thiriez, voorzitter van de Franse profliga LFP. 'Ze hebben daarnaast een opmerkelijke teamspirit getoond in het seizoen. Dit kampioenschap is niet alleen volledig verdiend, maar ook veelbelovend. Het succes van Lille gaat hand in hand met de grote plannen van de club met onder meer een nieuw stadion volgend jaar. Door de stabiliteit en gestage ontwikkeling geeft de club van voorzitter Seydoux het goede voorbeeld.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's