Verbeek krijgt Australische lof en moet zingen

Pim Verbeek heeft een jaar de tijd om de tekst van het Australische volkslied te leren. De Nederlandse bondscoach had beloofd het 'Advance Australia Fair' mee te zingen als The Socceroos zich kwalificeerden voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Dat lukte zaterdag.

Verbeek krijgt Australische lof en moet zingen

'Het is het grootste toernooi ter wereld. Om daar als speler te zijn, is geweldig. En om er als een van de weinige coaches te werken, is natuurlijk ook fantastisch', reageerde Verbeek via het Australische persbureau AAP. Tot nu toe was hij tweemaal als assistent-coach namens Zuid-Korea actief op een WK-eindronde, één keer onder Guus Hiddink en één keer onder Dick Advocaat.

Aanvoerder Lucas Neill was vol lof over Verbeek. 'Toen de voetbalbond (FFA) hem aanstelde, vroeg iedereen zich af: Wie is die gast? Maar tactisch is hij heel sluw en zijn voorbereiding is verbazingwekkend. Bondsvoorzitter Frank Lowy en de FFA verdienen een hoop krediet omdat ze hem hierheen hebben gehaald.'

Neill weerlegde de kritiek die Verbeek kreeg van de Australische pers, die de tactiek van de Rotterdammer als 'behoudend en onavontuurlijk' bestempelde, vooral in uitduels. 'Hij verdient respect voor de manier waarop hij ons laat spelen. We zijn meedogenloos, staan geen goals toe en willen absoluut niet verliezen. Dat we twee duels voor het einde van de kwalificatieronde al geplaatst zijn, is simpelweg amazing.'

Verbeek en The Socceroos vergaarden tijdens de beslissende kwalificatiefase veertien punten in zes duels, maakten acht doelpunten en kregen geen enkele treffer tegen. Intussen blikte de bondscoach al vooruit naar het WK: 'We gaan naar Zuid-Afrika om het beter te doen dan de vorige keer.' In 2006 sneuvelde Australië in de achtste finales door toedoen van Italië, de latere wereldkampioen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen