Venezuela verrast Chili en schrijft Copa-historie

Voor het eerst in de geschiedenis van het Venezolaanse voetbal heeft de nationale ploeg de halve finale van het toernooi om de Copa América bereikt. Ondanks een stortvloed aan kansen voor Chili trok Venezuela met 2-1 aan het langste eind. Met de uitschakeling van Chili kon ook de derde en laatste groepswinnaar van de poulefase op huis aan.

In de eerste helft kwam Venezuela – met FC Twente-rechtsback Roberto Rosales in de basis – op een 1-0 voorsprong door Oswaldo Vizcarronde. Hij promoveerde een goed aangesneden vrije trap van Juan Arango met het hoofd tot een doelpunt. Met die stand bereikten de ploegen de rust.

Na de onderbreking gaf Chili vol gas. De stormloop resulteerde in een groot aantal kansen. Twee keer stond de lat succes in de weg en Gabriel Cichero haalde een bal van de lijn, alvorens de bevrijdende gelijkmaker viel voor de Chilenen. Humberto Suazo schoot dit keer via de onderkant van de lat wel raak. Aangever was Barcelona-doelwit Alexis Sánchez.

Waar Chili vervolgens op zoek ging naar de winnende treffer, was het toch Venezuela dat als winnaar uit de strijd kwam. Opnieuw was Cichero de gevierde man. Hij tikte van dichtbij de verrassende 2-1 binnen. Als klap op de vuurpijl redde diezelfde Cichero zijn ploeg in de slotfase nog een keer. Opnieuw voorkwam hij op de doellijn een doelpunt.

Beide ploegen eindigden het duel met tien man. Bij Chili kreeg Gary Medel zijn tweede gele kaart voor een handsbal, terwijl Tomás Rincon de halve finale en waarschijnlijk ook de eindstrijd zal moeten missen. De Venezolaan kreeg direct rood voor een slaande beweging.

In de halve finale is Paraguay – dat eerder op de avond Brazilië uitschakelde na strafschoppen – de tegenstander van Venezuela.