'Velázquez-effect' in Sittard: Fortuna boekt met tien man eerste zege

Fortuna Sittard heeft zaterdag tegen Excelsior met tien man de eerste zege van het seizoen geboekt. Bij de Limburgers zat de Spaanse trainer Julio Velázquez voor het eerst op de bank bij een Eredivisie-duel.

Fortuna Sittard
1 - 0
Excelsior
Excelsior

De laatste keer dat Fortuna Sittard en Excelsior in de Eredivisie tegenover elkaar stonden in Sittard was in februari 2019. Toen wonnen de Limburgers met 4-1. Aan de kant van Fortuna scoorde Lazaros Lamprou destijds twee keer. De Griekse aanvaller maakte zaterdagavond als invaller zijn opwachting bij Excelsior, maar kon niet het verschil maken.

Toen Lamprou nog op de bank zat, zag hij dat Excelsior voor rust de beste kansen kreeg. Yassine Ayoub testte Fortuna-doelman Ivor Pandur met een venijnig schot en de paal stond een doelpunt van Couhaib Driouech in de weg. Fortuna werd al vroeg in de wedstrijd dreigend via Dimitrios Siovas na een voorzet van Mats Seuntjens. Ook Iñigo Córdoba werd twee keer gevaarlijk, maar de Spanjaard had het vizier niet op scherp staan voor het doel van Stijn van Gassel.

Bevrijdende goal
Burak Yilmaz kwam voor rust nauwelijks in het spel voor, maar dook in de tweede helft opeens op voor Van Gassel. De keeper van Excelsior bleef rustig en redde op de schuiver van de Turkse spits. Velázquez, die maandag werd aangesteld, hoopte met het inbrengen van Oguzhan Özyakup voor een nieuwe impuls te zorgen in zijn formatie, maar Fortuna moest de slotfase met tien man uitspelen. Seuntjens kreeg zijn tweede gele kaart.

Excelsior ging met een man meer op zoek naar een doelpunt, maar Fortuna ging met tien man met de zege aan de haal. Nadat Yilmaz kort voor tijd zijn uithaal gekeerd zag worden door Van Gassel, was invaller Remy Vita in de rebound alert. De Fransman schoof de 1-0 binnen, tot grote vreugde van de hele wedstrijd intens mee levende Velázquez. De tien spelers van de thuisploeg trokken de eerste zege van het seizoen vervolgens over de streep in de blessuretijd, waardoor Fortuna de laatste plaats verlaat.