Veertien nominaties voor FIFA-award: geen Nederlanders, geen Ronaldo

Reacties

De FIFA heeft de nominaties voor The Best-award van 2022 bekendgemaakt. Titelhouder Robert Lewandowski zit net als Lionel Messi bij de veertien namen, Cristiano Ronaldo ontbreekt na een vrij kleurloos jaar.

Veertien nominaties voor FIFA-award: geen Nederlanders, geen Ronaldo
© FIFA

De afgelopen twee jaar ging Lewandowski ervandoor met de prijs voor Wereldvoetballer van het Jaar van de FIFA. De Poolse spits van Barcelona is dit keer niet de grote favoriet. Die rol lijkt weggelegd voor Messi na het winnen van de wereldtitel met Argentinië. De FIFA laat weten dat niet alleen het seizoen 2021/22, maar ook de periode tot aan de finale van het WK in Qatar meetelt. Stemmen kan vanaf vandaag tot 3 februari.

Karim Benzema moest het WK met Frankrijk aan zich voorbij laten gaan met een blessure, maar won vorig jaar wel de Gouden Bal na zijn ijzersterke prestaties in het afgelopen seizoen, waarin hij Real Madrid naar de Champions League en de landstitel leidde. Ook landgenoot Kylian Mbappé is genomineerd. Nederland heeft net als vorig jaar geen speler bij de genomineerden zitten. In 2019 eindigde Virgil van Dijk nog als tweede.

De veertien genomineerden:

Julián Álvarez (Manchester City/Argentinië)
Jude Bellingham (Engeland/Borussia Dortmund)
Karim Benzema (Real Madrid/Frankrijk)
Kevin De Bruyne (Manchester City/België)
Erling Haaland (Manchester City/Noorwegen)
Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain/Marokko)
Vinícius Júnior (Real Madrid/Brazilië)
Robert Lewandowski (Barcelona/Polen)
Sadio Mané (Bayern München/Senegal)
Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain/Frankrijk)
Lionel Messi (Paris Saint-Germain/Argentinië)
Luka Modric (Real Madrid/Kroatië)
Neymar (Paris Saint-Germain/Brazilië)
Mohamed Salah (Liverpool/Egypte)

Voor de prijs van Trainer van het Jaar zijn vijf coaches genomineerd: bondscoach Lionel Scaloni van wereldkampioen Argentinië, bondscoach Didier Deschamps van WK-finalist Frankrijk, Champions League-winnaar Carlo Ancelotti (Real Madrid), Pep Guardiola (Manchester City) en Walid Regragui, bondscoach van WK-sensatie Marokko. In 2021 won Thomas Tuchel de prijs na het winnen van de Champions League met Chelsea.

Chelsea ging bij de vorige editie van The Best-awards ook aan de haal met prijs voor beste keeper, nu ontbreekt Édouard Mendy bij de vijf genomineerden. Dat zijn Alisson Becker (Brazilië/Liverpool), Yassine Bounou (Sevilla/Marokko), Thibaut Courtois (Real Madrid/België), Ederson (Manchester City/Brazilië) en de veelbesproken Emiliano Martínez, die Argentinië met zijn reddingen in de penaltyseries tegen Nederland en Frankrijk aan de wereldtitel hielp.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.