Veerkrachtig Roma houdt Napoli op afstand na assist Strootman

Na een doelpuntenfestijn heeft AS Roma de tweede plaats in handen gehouden. Op bezoek bij Chievo Verona werd het zaterdagavond liefst 3-5 voor de ploeg van Kevin Strootman. Hierdoor wordt concurrent Napoli op afstand gehouden en is Juventus nog geen kampioen.

Het resultaat van Roma was voor de topdrie belangrijk. Bij puntenverlies kon Juventus zonder zelf in actie te komen kampioen worden, terwijl Napoli als nummer drie in de nek hijgt van de Romeinen. Met in de basisopstelling teruggekeerde Strootman begon Roma echter matig. Chievo kwam na vijftien minuten al op 1-0, Lucas Castro werkte van dichtbij binnen nadat Roma de bal niet weg kreeg achterin. De paniek sloeg echter niet toe bij de club uit de hoofdstad, Roma ging rustig op zoek naar de gelijkmaker.

De 1-1 viel al snel. Stephan El Shaarawy kon na een lange bal van achteruit zo doorlopen, omspeelde de keeper en werkte na een half uur af. Roma dacht direct aan de eerste voorsprong van de avond, maar gaf veel ruimte weg achterin. Roberto Inglese profiteerde vijf minuten voor rust, in vogelvrije positie kopte hij een voorzet binnen voor de 2-1. Roma rechtte de rug echter snel, Mohamed Salah maakte nog voor rust de gelijkmaker. De Egyptenaar bleef koel in de zestien toen hij niet werd aangepakt en vond met links de verre hoek.

Strootman
Met een 2-2 stand kon de wedstrijd alle kanten op in Verona, maar Strootman droeg na een uur bij aan de belangrijke eerste voorsprong van Roma. Met een schitterende pass vond hij El Shaarawy in de diepte, die knap aannam en afwerkte: 2-3. Strootman keerde terug in de basisopstelling van de Romeinen, nadat hij door de Italiaanse tuchtcommissie werd geschorst voor een schwalbe. Hij miste de toppers tegen AC Milan en Juventus, maar zette tegen Chievo de lijnen weer uit op het middenveld.

De Nederlander zag zijn ploeg in de slotfase uitlopen. Een kwartier voor tijd maakte Salah op aangeven van Edin Dzeko zijn tweede van de avond, de spits pikte zeven minuten voor tijd zelf ook nog een goaltje mee. Met een hard schot maakte hij zijn 28ste van het seizoen, waarmee hij voorlopig topscorer is van de Serie A. In de aantrekkelijke slotfase viel clubicoon Francesco Totti nog in en scoorde Chievo nog via Inglese: 3-5.

Door de overwinning blijft Roma tweede in de Serie A, deze plek geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de groepsfase van de Champions League. Napoli komt zaterdagavond ook nog in actie tegen Fiorentina, momenteel staat de club uit Napels op vier punten achterstand. Juventus kan zondag tegen Crotone voor de zesde keer op rij kampioen van Italië worden.