Hoe Crotone de Serie A op zijn kop kan zetten

Reacties

Juventus heeft in de 37ste speelronde van de Serie A de landstitel opnieuw voor het grijpen, alleen stuit het op een verrassend taaie tegenstander. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Hoe Crotone de Serie A op zijn kop kan zetten

Na de verloren kampioenswedstrijd tegen AS Roma van afgelopen weekend krijgt Juventus zondag tegen Crotone een nieuwe kans de zesde titel op rij binnen te halen. Al achttien thuisduels op rij ongeslagen en met de nummer achttien van de Serie A als tegenstander, lijkt er voor De Oude Dame nu écht niets meer fout te kunnen gaan. Maar schijn bedriegt.

Crotone is de laatste weken namelijk bezig aan een geweldige opmars. Anderhalve maand geleden stond de club uit Zuid-Italië voorlaatste met pas veertien punten en had het acht wedstrijden niet meer gewonnen, waarvan het er in zeven zelfs niet had gescoord. Op 2 april maakte Crotone een einde aan die dramatische serie, met een 1-2 overwinning op Chievo Verona.

Het bleek het startsein van een reeks van inmiddels zeven wedstrijden zonder verlies. Daardoor heeft Crotone in zes weken tijd zijn puntenaantal (inmiddels 31) meer dan verdubbeld en heeft de ploeg van trainer Davide Nicola lijfsbehoud weer in zicht. De achterstand op de veilige zeventiende plaats van Empoli is namelijk nog maar een punt. Een wonderbaarlijke wederopstanding ligt daardoor voor het grijpen, hoewel Crotone dan zeker nog wel een keer moet winnen in de resterende twee duels van het seizoen. Een loodzware klus, want na Juventus-uit volgt nog een thuisduel met Lazio.

De ploeg die Juventus zondag van de titel gaat proberen te houden is er een vol afdankertjes. De halve basis is gewogen en te licht bevonden in de Italiaanse top. Doelman Alex Cordaz en middenvelder Lorenzo Crisetig werden afgekeurd bij Internazionale, rechtsback Aleandro Rosi en vleugelspeler Adrian Stoian waren niet goed genoeg voor Roma, terwijl Djamel Mesbah mislukte bij AC Milan. Aangevuld met wat nieuwkomers uit de lagere divisies, huurlingen en goedkope buitenlanders is Crotone onverwacht uitgegroeid tot kanshebber op lijfsbehoud én scherprechter in de titelstrijd.

Juventus is daarmee gewaarschuwd. Helemaal omdat de gedoodverfde kampioen zelf inmiddels al drie competitieduels niet meer gewonnen heeft en bij een volgende misser achtervolgers Roma en Napoli kan zien naderen tot op respectievelijk één en twee punten. Het weken geleden al afgeschreven Crotone zou dan op zijn beurt lijfsbehoud volledig in eigen hand krijgen. Het is hét scenario voor een waanzinnig spannende laatste speeldag, een laatste speeldag zoals ze die in Crotone én in Turijn niet meer hadden zien aankomen.

Stand Serie A 
1. Juventus36-85 (+46)
2. AS Roma36-81 (+49)
3. Napoli36-80 (+50)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.