Veelvraat Dani Alves: meer prijzen dan kaarsjes op de verjaardagstaart

Reacties

Hoe zal Dani Alves zijn champagne drinken: uit een normaal glas, of uit een van de bekers die hij in zijn ongelooflijke loopbaan heeft gewonnen? De meest succesvolle clubvoetballer aller tijden viert vandaag zijn 37ste verjaardag en zijn honger naar prijzen is nog altijd niet gestild.

Veelvraat Dani Alves: meer prijzen dan kaarsjes op de verjaardagstaart
© Pro Shots

'Ik had bij zo'n beetje iedere club ter wereld kunnen tekenen, maar ik heb ervoor gekozen om terug te keren naar Brazilië. Naar mijn land, naar mijn mensen, naar de club die me zo lief is. Het is onwerkelijk, maar hier ben ik!' Dani Alves tekende begin augustus een contract bij São Paulo en liet duidelijk merken zin te hebben in het nieuwe avontuur. Dani Alves blij en de fans van São Paulo blij. De rechtsback heeft zich door de jaren heen immers bewezen als dé gouddelver van de voetballerij.

Dani Alves maakte in 2001 zijn debuut in het betaalde voetbal bij Bahia en maakte een jaar later al de overstap naar Europa. Bij Sevilla begon de back met zijn zegetocht, die hem naast de eerste vijf hoofdprijzen (waaronder twee UEFA Cups) ook een transfer naar Barcelona opleverde. Daar ging het verzamelen van hoofdprijzen pas écht van start. Als belangrijke pion in het uiterst succesvolle team van Pep Guardiola won Dani Alves onder meer zes keer de Spaanse landstitel, drie keer de Champions League en drie keer de wereldbeker. Altijd op zoek naar meer, nooit was het genoeg.

© Pro Shots

Na acht trouwe dienstjaren gunde Barcelona Dani Alves een transfervrij vertrek naar Juventus en na een jaar Italiaanse dienst trok de vleugelverdediger verder naar Paris Saint-Germain. In twee seizoenen kwamen er in Frankrijk nog eens zes hoofdprijzen bij. Dani Alves ging vervolgens als transfervrije speler naar de Copa América, die hij ook maar eens winnend afsloot. Als absolute hoofdrolspeler in dit succes bewees Dani Alves dat er bij hem nog altijd geen sprake van slijtage was. Als aanvoerder werd hij uitgeroepen tot Speler van het Toernooi.

De zomerse triomftocht met De Goddelijke Kanaries zorgde voor een bijzondere mijlpaal in de loopbaan van Dani Alves. De Copa América was immers zijn veertigste (!) hoofdprijs als voetballer. Geen speler wist die imposante grens ooit eerder te bereiken.

Barcelona en Juventus wilden hem in de zomer van 2019 terughalen. Dani Alves koos echter voor São Paulo, de club die hem de zekerheid gaf waar hij naar op zoek was. 'Ik wilde stabiliteit om te vechten voor een plek op het WK van 2022', legde de back zijn beslissing uit. Op het moment dat het WK in Qatar gespeeld wordt is Dani Alves 39 jaar oud. Gezien zijn garantie voor het winnen van prijzen lijkt het echter toch raadzaam om hem gewoon maar te selecteren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.