VAR haalt spelers uit de rust voor penalty, HSV bijna gedegradeerd

FSV Mainz 05 heeft maandagavond in een krankzinnig duel een flinke stap gezet richting handhaving in de Bundesliga, door in eigen huis met 2-0 te winnen van concurrent SC Freiburg. In de degradatiekraker was er een hoofdrol voor de videoscheidsrechter.

Zonder Nigel de Jong (die op de bank zat bij Mainz) leek de eerste helft zonder doelpunten te eindigen. Scheidsrechter Guido Winkmann had immers bij een 0-0 tussenstand gefloten voor de rust. Op weg naar zijn kleedkamer werd de arbiter echter gewezen op de VAR, die kort voor het rustsignaal een handsbal van Marc-Oliver Kempf had geconstateerd. Mainz had daardoor recht op een penalty.

Beide ploegen waren al in de catacomben verdwenen, toen Winkmann de spelers terug naar het veld haalde. De verbazing bij de spelers én toeschouwers was enorm. Pablo de Blasis schoot terug binnen de lijnen de toegekende strafschop tegen de touwen en vervolgens floot Winkmann opnieuw voor het einde van de eerste helft, maar nu dus met een 1-0 tussenstand. Tussen de handsbal en het doelpunt zat zo'n vijf tot zes minuten. Deze nog nooit eerder vertoonde hoofdrol van de VAR zal in de aankomende dagen ongetwijfeld weer tot veel discussie leiden.

Ook de discussie over maandagavondvoetbal in de Bundesliga ging vrolijk verder: de fans van Mainz lieten duidelijk merken niet blij te zijn met deze speeldag en verstoorden de start van de eerste én tweede helft, door wc-rollen het veld op te gooien. Door al deze ophef liep de wedstrijd behoorlijk uit.

Op het moment dat de stewards voor aanvang van de tweede helft alle wc-rollen hadden opgeruimd volgde de tweede lading en konden de stewards opnieuw beginnen.

Twaalf minuten voor tijd kwam Mainz door een enorme blunder van Freiburg-doelman Alexander Schwolow op 2-0: hij leverde de bal zomaar in bij Robin Quaison, die De Blasis voor een open doel zette. De Argentijn miste op deze bizarre avond ook nog bijna: zijn slechte schot rolde via de binnenkant van de paal binnen. De Jong viel na dit merkwaardige doelpunt in bij Mainz en met de Nederlander in de ploeg sleepte Mainz de 2-0 voorsprong over de streep.

Samenvatting: FSV Mainz 05 - SC Freiburg

De zege van Mainz betekent erg slecht nieuws voor Hamburger SV: de nummer zeventien van de ranglijst heeft met nog vier wedstrijden te gaan liefst acht punten minder dan Mainz en Freiburg. Afdaling naar de 2. Bundesliga lijkt nu echt een kwestie van tijd te zijn. De Jong en co zijn na maandagavond vanwege een beter doelsaldo dan Freiburg over de degradatiestreep heen geklommen.

Aan het eind van het seizoen degraderen de nummers achttien (momenteel 1. FC Köln) en zeventien (momenteel HSV) direct uit de Bundesliga, de nummer zestien (momenteel Freiburg) wacht promotie/degradatie-wedstrijden. Zaterdag speelt HSV thuis tegen Freiburg: in deze degradatiekraker hopen de Noord-Duitsers hun laatste strohalm te kunnen pakken.