HSV geeft stunt geen vervolg en staat aan rand van de afgrond

De eerste degradatie ooit uit de Bundesliga is weer wat dichterbij gekomen voor Hamburger SV. De Noord-Duitsers konden hun stunt van vorige week tegen Schalke 04 geen vervolg geven bij 1899 Hoffenheim en moeten nu hopen dat FSV Mainz 05 maandagavond niet uit het zicht raakt.

1899 Hoffenheim - Hamburger SV 2-0
Rick van Drongelen had in negen van de laatste tien competitiewedstrijden een basisplaats bij HSV en mocht ook zaterdag bij 1899 Hoffenheim weer beginnen. De Nederlander kon een nederlaag voor zijn ploeg echter niet voorkomen en zag er niet goed uit bij de openingstreffer van Serge Gnabry. Een vroege goal van Benjamin Hübner werd door de videoscheidsrechter nog afgekeurd; in de achttiende minuut kwam Hoffenheim alsnog op 1-0. Van Drongelen kon niet wegwerken toen Gnabry het strafschopgebied indribbelde en zag de huurling van Bayern München scoren.

Rick van Drongelen (4) ligt op de grond; Serge Gnabry opent de score.

Hoffenheim bleef na de openingstreffer de bovenliggende partij en nog binnen het eerste halfuur tikte Ádám Szalai na een sterke actie van Nico Schulz de 2-0 binnen. Een comeback van HSV zat er vervolgens niet in (in de tweede helft werd er zelfs nog een volgende goal van Hoffenheim afgekeurd door de videoref) en dus blijft de ploeg van Christian Titz op 22 punten steken. Nummer zestien van de ranglijst Mainz speelt maandag thuis tegen nummer vijftien SC Freiburg en als Nigel de Jong en co deze kraker weten te winnen, dan staat Mainz acht punten voor op HSV.

De nummer zestien van de Bundesliga speelt aan het eind van de rit promotie/degradatie-duels; de nummer zeventien en achttien glijden direct af naar de 2. Bundesliga. HSV speelt dit seizoen nog vier competitiewedstrijden en treft volgende week in eigen huis mede-laagvlieger Freiburg. Voor HSV lijkt dit echt de laatste kans te zijn om directe degradatie nog te voorkomen.

Hertha BSC - 1. FC Köln 2-1
Het is aan Davie Selke te danken dat HSV na dertig gespeelde wedstrijden niet onderaan staat. Hekkensluiter 1. FC Köln ging immers met een 0-1 voorsprong rusten bij Hertha BSC, dankzij een doelpunt van Leonardo Bittencourt. Hij kon binnen frommelen nadat Jhon Cordoba een kopduel had gewonnen. In de tweede helft draaide Selke eigenhandig de rollen om, door in een paar minuten tijd ('49 en '53) twee keer te scoren. Köln blijft hierdoor onderaan staan, met 21 punten: één minder dan HSV. Ook voor Köln is degradatie nu wel heel erg dichtbij.

Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt 4-1
Het treffen tussen Bayer Leverkusen en Eintracht Frankfurt was erg interessant met het oog op de tickets voor het komende Champions League-seizoen. Jetro Willems en Jonathan de Guzman stonden in de basis bij Frankfurt, dat na twintig minuten op een 1-0 achterstand kwam. Julian Brandt kopte een voorzet van Kai Havertz binnen. Het antwoord van Frankfurt liet niet lang op zich wachten, want drie minuten na de openingstreffer maakte Marco Fabian uit een counter de 1-1.

Jetro Willems wordt gestuit door Lars Bender (8).

Frankfurt-coach Niko Kovac (die deze week aan zijn spelers kon vertellen dat hij na dit seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Bayern München wordt) hoopte dat zijn ploeg de wedstrijd na rust naar zich toe kon trekken. Bij een overwinning zou Frankfurt Leverkusen immers passeren op de ranglijst en op de vierde plek terecht komen. Dat zat er echter niet in: Leverkusen liep juist drie punten uit op zijn achtervolger, dankzij een loepzuivere hattrick van Kevin Volland. Die Werkself staat nu vijf punten voor op Frankfurt, Hoffenheim en RB Leipzig.

VfB Stuttgart - Hannover 96 1-1
Erik Thommy leek lange tijd de matchwinner te worden bij het treffen tussen VfB Stuttgart en Hannover 96, een wedstrijd zonder al te grote belangen. De middenvelder maakte acht minuten na rust met een fraai schot uit een afgeslagen hoekschop de 1-0 en die bleef tot blessuretijd op het scorebord staan. In deze extra speeltijd zorgde Niclas Fullkrug alsnog voor een remise. Stuttgart is door het puntenverlies ingehaald door Hertha en staat nu tiende; Hannover (dat opnieuw zonder Charlison Benschop aantrad) vinden we terug op de dertiende plaats.