VAR-controverse geeft Spaanse titelstrijd extra vuur

Reacties

De rollen zijn omgedraaid in de Spaanse titelstrijd, waar nu niet Barcelona, maar Real Madrid de beste papieren heeft om kampioen te worden. De rol van de VAR in het Madrileense succes is veelbesproken in Spanje. Volgens de grote sportkranten in het land is Barcelona woedend.

VAR-controverse geeft Spaanse titelstrijd extra vuur

Real won zondagavond met 1-2 van Real Sociedad, in een duel dat verschillende discutabele momenten met zich meebracht. De ploeg van Zinedine Zidane kwam op voorsprong uit een gemakkelijk gegeven strafschop, nadat Vinicíus Junior uit balans was geraakt, en kwam met de schrik vrij toen de gelijkmaker van Adnan Januzaj werd afgekeurd. De arbitrage oordeelde dat er een in buitenspel staande ploeggenoot in de baan van het schot stond.

Vrijwel direct na de afgekeurde goal verdubbelde Real zijn voorsprong, via Karim Benzema. Vrijwel de gehele verdediging van Sociedad meende dat de Fransman bij zijn aanname hands had gemaakt, maar de VAR zag deze keer geen reden om in te grijpen. Zo waren er drie omstreden beslissingen die allemaal in het voordeel van Real uitpakten. Met de 1-2 overwinning in Anoeta nam De Koninklijke de koppositie over van Barcelona, dat vrijdag niet verder kwam dan een gelijkspel tegen Sevilla.

LaLiga

Stand LaLiga 2019/2020

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Real Madrid
38
26
9
3
70-25
+45
87
2
Barcelona
38
25
7
6
86-38
+48
82
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Met nog acht speelronden te gaan stoken de Spaanse sporkranten het vuurtje in de felle titelstrijd nog maar wat extra op. Zowel Marca, AS als SPORT pakt deze dinsdag op de cover groot uit met het bericht dat Barcelona woedend is over de 'hulp' die Real Madrid krijgt van de VAR. 'Barcelona speelt tegen Madrid en tegen de VAR', kopt het Catalaanse SPORT zelfs. Het dagblad somt in een artikel vijf arbitrale 'fouten' op die Real sinds de competitieherstart bevoordeeld hebben.

AS meent dat de rol van de VAR een volgende ruzie tussen Barcelona en Real veroorzaakt. Barcelona is woest vanwege de beslissingen, Real is woest vanwege de beschuldigingen. Dat schrijft ook Marca, dat meent dat Real 'het zat' is. De La Liga-koploper heeft zelf juist het gevoel dat het oneerlijk wordt behandeld in het speelschema van La Liga, waarin Barcelona steeds eerder in actie komt dan Real. Dat is ook in deze speelronde zo: Barcelona speelt dinsdagavond tegen Athletic Club, Real krijgt woensdag bezoek van Real Mallorca.

Di 23 jun. 2020

Wo 24 jun. 2020

Barcelona-coach Quique Setién werd bij zijn persconferentie van maandag gevraagd naar de beslissingen die zondagavond werden genomen bij Real Sociedad – Real Madrid. 'Ik focus me op mijn eigen team', reageerde Setién. 'De VAR is een hulpmiddel die de sport beter kan maken. We moeten het wel goed gebruiken. Het is logisch dat er vragen worden gesteld als het ene moment wel wordt bekeken en het andere moment niet. Dat zorgt voor het idee dat de VAR niet goed gebruikt wordt.'

Toch een klein aandeel in de discussie, dus. 'We richten ons nu op de komende acht finales', vervolgde Setién. 'We staan onder Real, maar hebben nog altijd evenveel punten. Real kan dit seizoen zeker nog een fout maken. Veel competities worden pas in de absolute slotfase beslist. Eigenlijk is er niets veranderd voor ons: we moeten gewoon al onze wedstrijden winnen. We kunnen ons geen misstappen veroorloven.'

'Ramos al jaren een van de beste verdedigers, hij geeft Real Madrid iets extra's'
Bekijk hier al onze video's
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.