Van Wolfswinkel helpt Saint-Étienne aan gelijkspel

Ricky van Wolfswinkel heeft Saint-Étienne tegen het FK Qarabag van Leroy George donderdagavond in de Europa League aan een punt geholpen. Roel Brouwers mocht bij Borussia Mönchengladbach weer eens beginnen.

Saint-Étienne – FK Qarabag 1-1
Bij het duel in Frankrijk kenden twee Nederlanders een totaal verschillende rol. Leroy George viel namens FK Qarabag alleen op door geel te pakken en werd na een uur spelen gewisseld, maar Ricky van Wolfswinkel was van aanzienlijk groter belang voor de thuisploeg. Na de 0-1 van Vugar Nadirov zette de voormalig spits van onder meer Vitesse en FC Utrecht de thuisploeg op gelijke hoogte.

Zodoende is één speelronde voor het einde nog altijd niet duidelijk wie er met poulewinnaar Internazionale meegaat naar de knock-outfase. Saint-Etienne – dat alweer voor de vijfde keer gelijkspeelde – en Qarabag hebben vijf punten, Dnjepr Dnjepropetrovsk staat op vier. Van Wolfswinkel en co gaan over twee weken op bezoek bij Dnjepr, Qarabag speelt dan thuis tegen Inter.

Villarreal – Borussia Mönchengladbach 2-2
Normaliter is Roel Brouwers bij Borussia Mönchengladbach veroordeeld tot een bijrol, maar op bezoek bij Villarreal mocht hij weer eens in de basis beginnen. Hij kreeg al vroeg in de wedstrijd een gele kaart, waarna er zich in Spanje een zeer aantrekkelijke wedstrijd ontvouwde.

Luciano Dario Vietto zette Villarreal voor de rust op 1-0, maar moest toezien hoe Raffael tien minuten na de pauze voor de gelijkmaker zette. Na de 2-1 van Denis Cheryshev zorgde Zwitsers international Granit Xhaka met een fabuleuze vrije trap via de onderkant van de lat (2-2) voor het absolute hoogtepunt van de wedstrijd.

Door dat resultaat, en het feit dat FC Zürich in dezelfde poule met 3-1 won van Apollon Limassol, is nog niet duidelijk wie er in Groep A doorgaan. Mönchengladbach (negen punten) neemt het over twee weken thuis op tegen FC Zürich (zeven punten), terwijl Villarreal (acht punten) op bezoek gaat bij de uitgeschakelde Cyprioten.

Celtic – Red Bull Salzburg 1-3
Celtic heeft zich ondanks de nederlaag in eigen huis tegen groepswinnaar Red Bull Salzburg geplaatst voor de volgende ronde in de Europa League. Directe concurrent Dinamo Zagreb verloor namelijk met 1-0 van FC Astra, waardoor de tweede plaats in Groep D een feit is.

Op Celtic Park was de Braziliaan Alan binnen een kwartier twee keer trefzeker namens Red Bull Salzburg. Celtic, met Virgil van Dijk in de basis, deed in de dertigste minuut nog iets terug via Stefan Johansen, maar verder dan 1-3 kwamen de Schotten niet.

Torino – Club Brugge 0-0
Ondanks een gelijkspel bij nummer twee Torino heeft Club Brugge zich nog niet geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. Ruud Vormer kwam pas in de 62ste minuut binnen de lijnen in een wedstrijd die werd gecontroleerd door de thuisploeg, terwijl de Belgen eigenlijk al vanaf het eerste fluitsignaal genoegen namen met een gelijkspel.

Het bleef uiteindelijk ook 0-0 in Turijn, waardoor Club Brugge nu negen punten heeft uit vijf duels. Torino is nummer twee in Groep B met acht punten. Aangezien HJK Helsinki in extremis met 2-1 won van FC Kopenhagen, kunnen de Finnen in de laatste speelronde op bezoek in Brugge het feestje van Club nog verstoren. Het verschil tussen beide ploegen is drie punten.

Asteras Tripolis – Besiktas 2-2
Besiktas heeft zich in Groep C verzekerd van de volgende ronde in de Europa League. Een gelijkspel op bezoek bij Asteras bleek uiteindelijk voldoende. De Turken stonden lange tijd met 2-0 voor, maar gaven die voorsprong weg in het laatste kwartier. Namens Besiktas, met Oguzhan Özyakup als invaller, waren Demba Ba en Gökhan Töre de doelpuntenmakers. Jerónimo Barrales en Facundo Parra zorgden in de slotfase voor de 2-2 eindstand.

Tottenham Hotspur – Partizan Belgrado 1-0
Zonder doelman Michel Vorm in de basis heeft Tottenham Hotspur zich in dezelfde poule ook geplaatst voor de volgende ronde. In Londen werd Partizan Belgrado met minimaal verschil verslagen. Namens Tottenham, waar doelman Vorm op de bank zat en voormalig Eredivisiespelers Jan Vertonghen en Moussa Dembélé in de basis begonnen, bepaalde de Fransman Benjamin Stambouli na 49 minuten de eindstand op White Hart Lane.