FC Twente heeft in eigen huis eenvoudig afgerekend met Sparta Rotterdam. Ricky van Wolfswinkel en Michel Vlap maakten vrijdagavond het verschil voor de subtopper, die Feyenoord nu in de nek hijgt op de ranglijst.

FC Twente
FC Twente
2 - 0
Sparta Rotterdam

Sparta trok dinsdagavond in de resterende zes minuten die nog gespeeld moesten worden op bezoek bij Vitesse een 0-1 voorsprong over de streep. De pas derde zege van dit kalenderjaar bood hoop, maar was nog niet genoeg om zorgenvrij te zijn. Met een overwinning in Enschede kon wel boven de rode streep geklommen worden. Twente had echter al zeven duels op rij niet verloren en de Tukkers onderstreepten tegen Sparta uitstekend in vorm te zijn.

Twente dacht al vroeg aanspraak te maken op een strafschop toen Adil Auassar de bal met zijn arm raakte, maar Danny Makkelie vond het niet zwaar genoeg voor een penalty. In de 23ste minuut opende de thuisploeg alsnog de score. Via Joshua Brenet kwam de bal bij Ricky van Wolfswinkel. De spits plaatste de bal vanaf twintig meter zuiver laag in de rechterhoek. De 1-0 was voor de 33-jarige spits alweer zijn vijftiende Eredivisie-doelpunt van het seizoen.

Twente was duidelijk de bovenliggende partij en heerste met veel balbezit. Een goede aanval leidde in de 57ste minuut tot de 2-0. Robin Pröpper toonde zijn spelinzicht door Michel Vlap vrij te spelen in het strafschopgebied. De aanvallende middenvelder legde de bal goed klaar voor zijn rechter en klopte Maduka Okoye. Vlap had even daarvoor nog flink wat verzorging nodig na een lelijke botsing met Sparta-verdediger Bart Vriends.

Henk Fraser probeerde met nog een halfuur te gaan met drie wissels nog voor de ommekeer te zorgen. De Sparta-coach zag echter dat zijn team ook met invallers als Younes Namli en Sven Mijnans onvoldoende een vuist kon maken. De voorsprong van Twente kwam niet meer in gevaar. De ploeg van Ron Jans heeft door de overwinning nu evenveel punten als Feyenoord, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. Interessant: de twee teams staan op de laatste speeldag tegenover elkaar, dat zou een rechtstreeks gevecht om de derde plaats kunnen worden.

Voor Sparta wacht een heel ander soort strijd. Voor de Rotterdammers is het dit weekend weer hopen dat de concurrenten zo min mogelijk punten pakken. PEC Zwolle en Willem II kunnen Sparta weer passeren.