Van Rhijn draait rollen om en neemt revanche op FC Utrecht

AZ is zaterdag in punten gelijk gekomen met FC Utrecht. De confrontatie met de rechtstreekse concurrent in de jacht op Europees voetbal eindigde in een overwinning voor AZ, dat voor rust al een ruime voorsprong nam en vlak voor tijd de eindstand neerzette.

AZ
AZ
3 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

FC Utrecht leek voor rust in niets op de ploeg die voor de winterstop zo'n solide indruk maakte. Dick Advocaat koos nog niet voor Riechedley Bazoer in de basiself, maar hield vast aan de vertrouwde namen. Die elf stichtten echter nauwelijks gevaar en lieten het initiatief helemaal aan AZ. Dat wist de score open te breken met de vierde mogelijkheid voor rust, na kleine plaagstoten via Thomas Ouwejan, Guus Til en Mats Seuntjens.

Ricardo van Rhijn was degene die in de schijnwerpers stapte. De rechtsback, die in oktober nog een hoogst ongelukkige hoofdrol vervulde toen hij FC Utrecht met een eigen doelpunt aan een zege hielp, brak de score open met een schot van afstand. Doelman David Jensen kreeg er nog wel een hand tegen, maar zag de bal vervolgens omhoog gaan en binnenvallen.

Kort voor rust voetbalde AZ zich eenvoudig naar 2-0. Oussama Idrissi sprong weg op links en legde af richting Seuntjens, die laag inschoot en Jensen daar schijnbaar mee verraste: door zijn benen rolde de bal over de lijn. De doelman beklaagde zich dat hij de bal niet aan zag komen, maar hielp AZ dus onbedoeld steviger in het zadel. Voor Seuntjens was het overigens de eerste keer dat hij in twee opeenvolgende competitieduels scoorde.

Na rust moest FC Utrecht een flinke berg beklimmen, waarbij Jean-Christophe Bahebeck de onzichtbare Nick Venema afloste. Het eerste gevaar kwam evenwel niet van de nieuwkomer, maar van Oussama Tannane. Hij kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten, maar kwam niet verder dan een schot in de handen van Marco Bizot.

Even later trad diezelfde Bizot reddend op bij een poging van Sean Klaiber, die het doel onder vuur nam in zijn honderdste wedstrijd voor FC Utrecht. AZ geloofde het wel en John van den Brom, bezig aan zijn laatste seizoenshelft in Alkmaar, zag hoe zijn team de voorsprong consolideerde. Pas in de absolute slotfase viel de derde treffer van de wedstrijd. Calvin Stengs soleerde zich op uiterst fraaie wijze langs vier man, om daarna de bal over Jensen heen te stiften (3-0).