Van Polen heeft medelijden: 'Snap nu hoe PSV zich vorige week voelde'

Vorige week was PEC Zwolle sterker dan koploper PSV, maar verloor het met 0-1. Zaterdagavond speelde de ploeg van John van 't Schip een stuk minder tegen SC Heerenveen. Nu werd er echter wel gewonnen (1-2).

Bram van Polen weet dat voetbal een vreemd spelletje kan zijn. 'Ik snap nu een beetje hoe PSV zich vorige week voelde', glimlachte de aanvoerder van PEC voor de camera van FOX Sports. 'Maar ik win liever met goed voetbal hoor, want dit voelt ergens nog wel een beetje naar. Je wilt gewoon lekker goed voetbal laten zien, maar ik vond deze overwinning echt onterecht. Ik heb dus ergens wel een beetje medelijden met Heerenveen.'

'De eerste helft was echt heel slecht van ons', analyseerde Van Polen. 'In de tweede helft geef je niet veel meer weg, maar we hebben enkel een goede periode van tien minuten na rust gehad: meer was het niet.' Hij zal er echter niet te lang van blijven balen: 'Ik hoop dat ik gewoon goed kan slapen vannacht, maar dat ligt meer aan mijn dochters.' Sinterklaas-spanning in huize Van Polen. 'Van mij mag de beste man snel weer op de boot terug.'

Van 't Schip wist dat Heerenveen in de eerste helft had verzuimd om uit te lopen. Nicolás Freire maakte uit het niets de gelijkmaker en kort na rust schoot Mustafa Saymak de 1-2 tegen de touwen. 'Dat was wat fortuinlijk, maar vorige week was alles hosanna en mooi en nu is het minder mooi, maar hebben we wel drie punten', keek de coach van PEC terug. 'Zo zit voetbal in elkaar. We hadden liever beter gespeeld en daarbij de drie punten, maar dat is niet het geval geweest. Misschien dat PEC vorig jaar een wedstrijd als deze had verloren, maar met het vertrouwen en de eenheid die er is weet je deze wedstrijd nu toch nog te winnen.'

Thuiscomplex
Voor Heerenveen betekende de nederlaag tegen PEC de vierde thuisnederlaag op rij: een evenaring van de slechtste thuisreeks uit de clubgeschiedenis. 'Maar ik weet niet of wij een thuiscomplex hebben hoor, want ik vind dat we een prima wedstrijd hebben gespeeld tegen een prima ploeg', zei Heerenveen-aanvoerder Stijn Schaars. 'Het was een positieve wedstrijd, maar een negatieve uitslag. Er is in ieder geval geen enkele reden om in paniek te raken.'

Daar is Jurgen Streppel het mee eens: 'Ik heb wel een paar kansjes gezien voor ons', sprak de coach van Heerenveen. 'Die ballen moeten er gewoon in en wij moeten bij rust met 3-0 voor staan. Maar in plaats dat het bij rust 3-0 staat, staat het 1-1, en dat is vervelend. In de tweede helft vond ik ons slecht beginnen, lopen we niet met onze man mee en staat het 1-2, waarna wij het heft in handen nemen en in de eindfase nog een paar mogelijkheden voor de 2-2 krijgen. Maar hij mocht er niet in vandaag.'

'Ik kan tevreden zijn over alles wat we hebben laten zien, behalve het aantal doelpunten dat we maken', vervolgde Streppel. 'We moeten gewoon doorgaan waar we mee bezig zijn, want we creëren genoeg. Het enige dat we moeten doen is die ballen erin schieten.' Heerenveen gaat volgende week op bezoek bij Roda JC; PEC speelt dan thuis tegen FC Utrecht.