Van Maxwell tot Neres: deze Brazilianen gingen Antony voor bij Ajax

Reacties

Antony kan de zesde Braziliaan worden die speelminuten maakt in het eerste elftal van Ajax. De negentienjarige vleugelaanvaller komt aankomende zomer over van São Paulo en bewandelt daarmee dezelfde route als David Neres, een van zijn vijf Braziliaanse voorgangers. Een overzicht.

Van Maxwell tot Neres: deze Brazilianen gingen Antony voor bij Ajax
© Pro Shots

Márcio Santos - Halverwege de jaren negentig werd Márcio Santos de eerste Zuid-Amerikaan en dus ook Braziliaan in dienst van Ajax. De verdediger werd in 1994 met Brazilië wereldkampioen en maakte een jaar later de overstap naar Amsterdam. Mede door blessureleed speelde Santos slechts 25 wedstrijden voor Ajax. Het dieptepunt in zijn Ajax-loopbaan was de rode kaart die hij op 22 december 1996 kreeg tegen PSV. Santos stond als invaller pas negentien seconden op het veld toen hij werd weggestuurd door scheidsrechter Dick Jol.

© Pro Shots

Wamberto - De vrolijke aanvaller die altijd lachte, ook na een gemiste kans. Wamberto maakte in 1998 de overstap van Standard Luik naar Ajax en maakte in 122 wedstrijden voor de club 26 doelpunten. In 2002 maakte hij in de bekerfinale tegen FC Utrecht nog in buitenspelpositie de gelijkmaker, waarna Ajax in de verlenging de wedstrijd naar zich toetrok. Zijn zoontje Danilo Sousa Campos was nog actief in de jeugdopleiding van Ajax.

Maxwell - In de zomer van 2001 streek Maxwell neer in Amsterdam. De sierlijke vleugelspeler had even de tijd nodig om op stoom te komen, maar groeide vervolgens uit tot een publiekslieveling. Toch eindigde zijn periode bij Ajax teleurstellend. Maxwell liep in het seizoen 2004/05 een zware knieblessure op en kwam vervolgens niet meer in actie voor Ajax. Zijn contract werd in januari 2006 ontbonden, waarna Maxwell bij Internazionale het voetbalgeluk terug vond. Later speelde hij ook nog voor Barcelona en Paris Saint-Germain.

© Pro Shots

Leonardo - Leonardo werd door Feyenoord naar Nederland gehaald en speelde nog voor NAC Breda, voordat Henk ten Cate hem in januari 2007 naar Ajax haalde. De Braziliaan speelde veertig officiële wedstrijden voor Ajax en maakte vijf goals. Zijn belangrijkste doelpunten maakte Leonardo in de UEFA Cup, tegen Hamburger SV en Fiorentina. Tegen laatstgenoemde club was de 1-1 van Leonardo genoeg voor Ajax om de achtste finale te bereiken.

David Neres - David Neres kwam in januari 2017 als laatste Braziliaan naar Ajax, voor een transfersom van ongeveer twaalf miljoen euro. Net als Antony kwam ook Neres van São Paulo. Hij kreeg de tijd om zich aan te passen en is inmiddels een belangrijke speler in de eerste selectie. Neres speelde tot dusver 119 officiële wedstrijden voor Ajax en was daarin goed voor 35 doelpunten. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.