Van Marwijk lyrisch over Feyenoord-uitblinker: 'Hij speelt zó slim'

Reacties

Bert van Marwijk is onder de indruk van Lutsharel Geertruida. De voormalige Feyenoord-trainer noemt de 22-jarige verdediger als de verrassing uit het kampioensjaar van de Rotterdammers.

Van Marwijk lyrisch over Feyenoord-uitblinker: 'Hij speelt zó slim'
© Pro Shots

In een rondvraag langs de kenners werd vooral Mats Wieffer uitgelicht als de grote verrassing bij Feyenoord. Van Marwijk koos dus voor Geertruida. 'Helemaal een verrassing was het natuurlijk ook weer niet, omdat hij het vorig seizoen ook al goed heeft gedaan. Maar hij speelt zo slim als rechtsback en je kunt hem ook moeiteloos in het centrum zetten', verklaart de inmiddels 71-jarige oud-bondscoach.

'Hij heeft zijn plek bij het Nederlands elftal ook dubbel en dwars verdiend. Normaal gesproken heb je als back bepaalde verantwoordelijkheden: zorgen dat het aan jouw kant verdedigend goed staat en zorgen dat je er af en toe overheen komt. Maar tegenwoordig moet je zo veelzijdig zijn, dat heeft ook te maken met de algemene ontwikkeling van het voetbal', zegt Van Marwijk.

'Pep Guardiola is daarmee begonnen bij Bayern München. Hij stuurde Philipp Lahm als rechtsback het middenveld in. Iedereen dacht toen: Hoe kan dat, dat is toch levensgevaarlijk? Maar tegenstanders wisten er geen raad mee. En Arjen Robben kwam als rechtsbuiten telkens vrij. Nu doet Guardiola dat ineens met John Stones, die als centrumverdediger het middenveld in stapt', ziet Van Marwijk.

'Bijna geen enkele coach durft dat soort dingen, maar Guardiola slaagt daar wel in. Bij Feyenoord heeft Geertruida nu zo’n rol. Dat doet hij heel erg goed, waardoor hij veel meer waarde heeft voor het elftal. Normaal is een back een back, dat bedoel ik niet denigrerend, maar Geertruida voegt meer toe: hij is comfortabel aan de bal, heeft de snelheid en is verdedigend goed.'

Het hele artikel is te lezen in de Voetbal International van deze week en op VI PRO:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.