Van Ginkel wordt op vervloekt kunstgras matchwinner voor Vitesse

Vitesse is het Eredivisie-seizoen begonnen met een overwinning bij FC Volendam. Na een rode kaart voor doelpuntenmaker Robert Mühren slaagden de Arnhemmers erin om de rollen om te draaien: vlak voor tijd werd Marco van Ginkel de matchwinner (1-2).

FC Volendam
FC Volendam
1 - 2
Vitesse
Vitesse

De 32-jarige Matthias Kohler maakte vrijdagavond zijn debuut als hoofdtrainer in de Eredivisie en kon daarbij geen beroep doen op Carel Eiting. De aanvoerder van Volendam heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar FC Twente en meldde zich ziek. Mühren was er wél bij aan de kant van de wijdbroeken en speelde een hoofdrol in de seizoenouverture.

In de tiende minuut zette Mühren Volendam op voorsprong. De aanvaller werd bij de tweede paal gevonden door Bilal Ould-Chikh en passeerde Eloy Room met een volley. Mühren scoorde even later opnieuw, na een gekeerd schot van Damon Mirani, maar stond daar buitenspel. Hij droop daardoor teleurgesteld af.

Dat gebeurde kort voor rust opnieuw, toen Mühren met een hoog been tegenstander Mathijs Tielemans raakte. Daar kreeg de aanvaller een gele kaart voor, maar de VAR vond rood meer op zijn plaats en riep scheidsrechter Dennis Higler naar het scherm. Hij wijzigde zijn beslissing en stuurde Mühren weg.

Met elf tegen tien ging Vitesse na rust vol goede moed op jacht naar minstens de gelijkmaker. Die vond het na een kwartier: Tielemans vierde zijn Eredivisie-debuut met een goal (1-1). Vitesse kreeg hierna nog een behoorlijk aantal kansen op meer, maar Mio Backhaus hield zijn doel lang schoon. Maximilian Wittek had de pech dat hij de paal raakte.

Een paar minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kreeg Vitesse toch de voorsprong waar het recht op had. Uitgerekend Van Ginkel, die nog op de bank was begonnen vanwege het kunstgras in Volendam, maakte de winnende goal: 1-2. Vitesse staat daardoor in ieder geval voor één dag bovenaan in de Eredivisie.