Van Gaal was in 2014 vol lof over aangewezen arbiter voor duel met Qatar

Reacties

Nederland krijgt in het laatste en ook doorslaggevende groepsduel te maken met Bakary Gassama als scheidsrechter. De Gambiaan kruiste eerder het pad van Louis van Gaal op een WK, tot genoegen van de Oranje-bondscoach.

Van Gaal was in 2014 vol lof over aangewezen arbiter voor duel met Qatar
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Qatar
Qatar

In 2014 was Gassama ook de arbiter van het laatste groepsduel van Nederland op het WK. Oranje had in de wedstrijd tegen Chili geen klagen over de Gambiaan, wiens optreden in 2014 door VI werd beoordeeld met een 7.

'We moeten constateren dat Oranje de Gambiaan allerminst tegen had. Natuurlijk, hij trapte niet in de vele Chileense duikelingen (had-ie daar ook niet iets meer tegen moeten optreden door gele kaarten te trekken?), maar gaf Daley Blind bijvoorbeeld pas bij zijn zesde overtreding geel. Gewoon goed gefloten, maar superlatieven gaan te ver', was te lezen in het rapport over Gassama.

Ook Van Gaal was toen zeer te spreken over de scheidsrechter die hij nu tegen Qatar weer treft. 'Excellent', oordeelde de bondscoach toen over het optreden van Gassama tegen Chili. Daarvoor had Van Gaal met enige vorm van ironie opgemerkt dat Nederland in de eerste twee duels een strafschop tegen had gekregen. 'Als een speler niet presteert, dan kies ik voor de volgende wedstrijd en ander. Als de FIFA dat nou eens zou doen…'

Superman
Gassama is niet altijd even onomstreden. In februari had toenmalige Egypte-bondscoach Carlos Quieroz geen goed woord over voor de Gambiaan. De Portugees werd naar de tribune verwezen tijdens de halve finale tegen Kameroen in de strijd om de Afrika Cup. 'Het was duidelijk wat de scheidsrechter wilde zien en wat hij niet wilde zien door zich voor te doen als Superman', verwees Queiroz naar de gebaren van Gassama.

De Portugees zag Gassama als een volgend onderdeel van de tegenwerking van de Afrikaanse bond. 'Hoe kan zo'n scheidsrechter op het toernooi actief blijven na wat hij heeft gedaan? Wie begrijpt dat? Niemand toch.'

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.