Van echte voetballers als David Silva moet je in stilte genieten

Reacties

Manchester City en David Silva krijgen zaterdagmiddag bezoek van Fulham. VI's Süleyman Öztürk over het in stilte genieten van een van de beste spelers die ooit heeft rondgelopen in het Premier League-tijdperk.

Van echte voetballers als David Silva moet je in stilte genieten

Een paar dagen geleden zond de BBC een interview uit met David Silva. Gary Lineker vroeg de middenvelder voordat ze gingen zitten waarom hij eigenlijk nooit met de media sprak. 'No me gusta', zei de middenvelder op fluistertoon. Van praten over voetbal houdt hij niet. Zo simpel kan het inderdaad zijn.

David Silva is een speler voor de liefhebber. Je gaat als kijker zitten en krijgt op een gegeven moment het gevoel dat hij speciaal voor jou op het veld staat. De Spanjaard maakt van het spel een voorstelling. Het is de verfijning in zijn aannames, passes, pirouetten en alles daar tussenin die je langzaam naar het puntje van de stoel brengt. Hij praat niet alleen op fluistertoon, hij voetbalt ook op fluistertoon.

David Silva doet in de Premier League wat Andrés Iniesta jaren heeft gedaan in de Primera División. Voetballen en niet voetballen. Geen ruis, geen gedoe, gewoon spelen zoals ze dat in de jaren vijftig deden.

Je kunt afscheid nemen in een woonkamer op de middenstip en je kunt afscheid nemen zoals Iniesta deed: ver na middernacht in zijn eentje in een leeg Camp Nou. De foto die daarvan is genomen is met afstand de mooiste voetbalfoto van het afgelopen seizoen. Het is alle onzin teruggebracht tot kern.

David Silva is een vertegenwoordiger van het pure voetbal. Hij kreeg in Engeland, en dat zal sommigen hier misschien verbazen, nooit een individuele prijs. In al die jaren dat hij in de Premier League actief is, werd de 125-voudig international slechts één keer uitgeroepen tot Premier League Player of the Month. Dat was in september 2011.

David Silva behoort tot een van de meest onderschatte voetballers van zijn generatie. Afgelopen seizoen leefde hij weken in onzekerheid over het lot van zijn veel te vroeg geboren zoontje. Mateo werd op 3 januari na slechts 25 weken in de buik van zijn moeder geboren. Silva vloog constant heen en weer van Engeland naar Spanje. Van het ziekenhuis in Valencia waar zijn kind vocht om te overleven naar een stadion met meer dan 50 duizend supporters die hopen dat hun team wint. Voor de middenvelder waren die negentig minuten waardevol. Even afleiding van de zorgen die hij privé had. Hij at amper, hij trainde amper, maar Pep Guardiola liet David Silva gewoon spelen. Op dinsdagavond 2 januari speelde hij met City tegen Watford, een dag later werd Mateo geboren en die zaterdag speelde hij met zijn ploeg in de FA Cup tegen Burnley.

Net als voor Iniesta is voetballen voor David Silva een uit de hand gelopen hobby. Hij doet het zo graag en de rest kan hem worden gestolen. Zijn contract in Manchester loopt nog tot medio 2020. Dan is hij 34 en Mateo 2,5 en wil hij zijn loopbaan afsluiten op de plek waar hij ooit als klein jongetje voor het eerst tegen een bal trapte. Op de Canarische Eilanden bij Las Palmas.

Tot die tijd is het in stilte genieten van een van de beste spelers die ooit heeft rondgelopen in het Premier League-tijdperk.

Manchester City
Manchester City
3 - 0
Fulham
Fulham
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.