Van Dijk kopt Oranje naar Final Four in laatste test voor WK

Het Nederlands elftal heeft zich bij de laatste wedstrijd voor het WK verzekerd van de groepswinst in de Nations League. Oranje won met pijn en moeite van concurrent België en eindigde zo met zestien punten bovenaan in groep 4 van Divisie A. Een plek in de Final Four werd daardoor een feit.

1 - 0
België
België

Het duel met de Belgen was voor Oranje de laatste krachtmeting voor het WK in november begint. Van Gaal wilde vooraf echter niet spreken van een uitzwaaiwedstrijd. 'Nee, want België is een enorm sterke tegenstander. In een uitzwaaiwedstrijd kies je een tegenstander van minder niveau omdat je moet winnen.' De bondscoach koos voor Marten de Roon, Steven Berghuis en Vincent Janssen in de basis als vervangers van Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en Memphis Depay.

Met hen in de ploeg volgde een stroeve eerste helft van Oranje, dat voor de groepswinst niet mocht verliezen met een verschil van minstens drie goals. België kreeg de eerste mogelijkheid via Eden Hazard, de captain van de ploeg. De aanvaller van Real Madrid schoot hoog over na een pass van Amadou Onana. Even later speelde Berghuis de Belgen in de kaart door de bal te verspelen aan Michy Batshuayi. Kevin De Bruyne pikte de bal op en bediende de spits, die keeper Remko Pasveer niet aan het zweten bracht.

Axel Witsel baalt van zijn misser oog in oog met Remko Pasveer.

Bij Oranje viel op dat het in de laatste fase nog 'net niet' was. Zo gaf Janssen de bal na een klein half uur voor op Denzel Dumfries, die vervolgens met zijn verkeerde been hoog over schoot. De spits kwam zelf niet tot een schot na een goede pass van De Roon. Aan de andere kant zette De Bruyne Axel Witsel oog in oog met Pasveer met een goede pass door de lucht, maar de keeper die opnieuw de voorkeur kreeg van Van Gaal wachtte lang en kwam zo niet in de problemen.

Tegenvaller
Nederland moest in de eerste helft nog wel een tegenvaller slikken. Berghuis moest geblesseerd naar de kant. Donderdag tegen Polen werd hij als invaller na rust ook weer gewisseld omdat hij last had van zijn rug. In Amsterdam ging hij na een half uur naar de kant voor Cody Gakpo. Bij het begin van de tweede helft volgden meer wissels. Janssen en Nathan Aké bleven in de kleedkamer achter voor Tyrell Malacia en Kenneth Taylor. Bij de Belgen kwamen Charles De Ketelaere en Yannick Carrasco voor Batshuayi en Thomas Meunier. De bezoekers werden overigens geleid door Thierry Henry, die de geschorste Roberto Martínez verving.

Ook na rust ging het Oranje niet eenvoudig af tegen de Belgen, die na 66 minuten een uitstekende kans kregen op de 0-1. De Bruyne had een goede voorzet in huis op Onana, die al vallend een poging waagde, maar stuitte op Pasveer. De keeper van Ajax dook de inzet van de Belgische middenvelder uit de verre hoek. Pasveer voorkwam zo de 0-1 en zorgde er mede voor dat Oranje kort daarna op voorsprong kon komen. Na 73 minuten torende Virgil van Dijk boven iedereen uit bij een hoekschop van Gakpo. Zowel de Belgische defensie als keeper Thibaut Courtois tastte mis, waarna de verdediger van Liverpool raak kopte: 1-0.

De Belgen, die met de tussenstand in Amsterdam nog vier keer moesten scoren, hadden geen antwoord op de goal van Van Dijk. Oranje kwam nog bijna op 2-0 via Klaassen, die na een pass van Gakpo stuitte op Courtois. De doelman van België hield ook Steven Bergwijn van scoren af. Invaller Dodi Lukebakio raakte in de extra tijd nog de paal met een snoeiharde poging uit een omhaal, waardoor Nederland nog ontsnapte. Uiteindelijk stapte Oranje als winnaar van het veld. Van Gaal bleef ongeslagen in zijn derde periode als bondscoach en won de laatste test voor het WK, dat op 21 november begint met een wedstrijd tegen Senegal.