Van Dijk en Lodeweges stellig: 'Niemand neemt het Koeman kwalijk'

Reacties

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk is niet teleurgesteld in Ronald Koeman. De 29-jarige verdediger gaf maandag op een persconferentie in Zeist aan dat hij begrip heeft voor de keuze van Koeman.

Van Dijk en Lodeweges stellig: 'Niemand neemt het Koeman kwalijk'
© Pro Shots

Interim-bondscoach Dwight Lodeweges was samen met Van Dijk aangeschoven voor de persconferentie richting de interlands tegen Polen en Italië in het kader van de Nations League. Logischerwijs ging het ook over het abrupte vertrek van Koeman. 'Ik schrok er niet van', reageerde Van Dijk. De captain werd vervolgens gevraagd of hij zich niet in de steek gelaten voelde door de nieuwe trainer van Barcelona.

'We zijn allemaal teleurgesteld dat we zo'n geweldige bondscoach zien vertrekken, maar we gunnen hem dit van harte. Je kunt iedere speler in de selectie stuk voor stuk vragen, iedereen zal dat gevoel hebben. Dit was zijn grote droom. Deze tijd waarin we leven, de coronatijd met alle onzekerheid die daarbij komt kijken, het EK dat ook niet honderd procent zeker doorgaat... Als zo'n kans dan langskomt, kan ik het wel begrijpen', zei Van Dijk.

Koeman belde zijn aanvoerder, waarmee hij ook al samenwerkte bij Southampton, persoonlijk op om hem het nieuws te vertellen. 'Ik heb hem toen niet meer geprobeerd over te halen om te blijven. Het zat er natuurlijk ook al een tijdje aan te komen. Dat het zo snel is gegaan, had niemand verwacht, maar we zijn hartstikke blij voor hem. Nu moeten we verder.'

Lodeweges
Ook Lodeweges neemt Koeman zijn plotselinge vertrek niet kwalijk. 'Integendeel. Je weet hoe het werkt in de voetbalwereld. Hij heeft Barcelona twee keer afgezegd, als hij dan nog een derde kans krijgt, dan gun je hem dat gewoon. Voor ons is het jammer, we waren natuurlijk niet blij dat hij wegging, maar we gunnen het Ronald zeer zeker', zegt de 62-jarige interim-bondscoach.

'Koeman liet heel veel dingen over aan ons als staf. Het bekijken van de tegenstander, trainingen maken, de speelwijze bedenken et cetera. Hij wilde wel op de hoogte blijven, maar kon dingen ook delegeren. Hij liet het heel lang los', legde Lodeweges uit.

'Een week of twee voordat we gingen spelen zei hij dan: "Oké, wat hebben jullie bedacht?" En dan besloot hij: dit wel, dit niet. 95 procent klopte dan gewoon. Het is geweldig dat iemand dat iemand dat durft te doen en zijn staf zo vertrouwt. Als zo'n iemand dan de kans krijgt om zijn droom na te leven, wie ben ik dan om hem tegen te houden? Ik had het zelfs niet leuk gevonden als Ronald níét gegaan was. Zo'n kans ga je waarschijnlijk niet meer krijgen.'

'De opvolger van Ronald Koeman komt bij Oranje in een gespreid bedje'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.