Van Dijk deelt mee in Liverpool-feest en wacht kraker tegen Barcelona

Liverpool heeft zich redelijk eenvoudig geplaatst voor de halve finale van de Champions League. De formatie van manager Jürgen Klopp rekende woensdag op een zakelijke wijze af met FC Porto en wacht nu een dubbele confrontatie met Barcelona.

FC Porto
FC Porto
1 - 4
Liverpool
Liverpool

Liverpool zat op rozen na de 2-0 op Anfield van een week geleden, maar moest het klusje nog wel even klaren in Portugal. Dat moest zonder Roberto Firmino in de basis gebeuren. De Braziliaan zat op de bank en Klopp koos voor Divock Origi in de aanval. Op het middenveld startte Georginio Wijnaldum, die de afgelopen wedstrijden niet helemaal okselfris was. Virgil van Dijk was uiteraard de leider in de defensie, terwijl Danny Makkelie de scheidsrechter was in Estádio do Dragão.

Het zag er in het begin van de eerste helft nog wel naar uit dat Liverpool het moeilijk ging krijgen. Porto controleerde de wedstrijd en kreeg via onder anderen Jesús Corona (ex-FC Twente) en Moussa Marega kansen op de voorsprong. De thuisploeg miste de scherpte die The Reds wel hadden, al had ook de VAR een belangrijke rol bij de openingstreffer. Bij een van de eerste keren dat Liverpool de aanval zocht gaf Mohamed Salah voor op Sadio Mané, die de 0-1 binnenschoof. De assistent-scheidsrechter had de vlag omhoog, maar videoscheidsrechter Pol van Boekel oordeelde - terecht - dat er geen sprake was van buitenspel, waarna Makkelie het doelpunt toekende.

Zo had Liverpool met het eerste schot op doel van de wedstrijd de belangrijke uitgoal te pakken en moest Porto vier keer scoren om door te gaan. Het leek een onmogelijke missie, maar de thuisploeg ging wel voor de 1-1 in eigen huis. Porto had richting de rust wel weer controle, maar creëerde weinig. In de tweede helft bracht Klopp alsnog Firmino voor Origi. De Braziliaan had een belangrijk aandeel in de 0-2 van de bezoekers. Hij heroverde de bal, waarna Trent Alexander-Arnold met een prachtige steekpass Salah bediende. De Egyptenaar bleef koel en rondde af: 0-2.

Iedere illusie die Porto nog had op het bereiken van de halve finale vervaagde, maar de eretreffer zat er nog wel in voor de thuisploeg. Vier minuten na de tweede treffer kopte Éder Militão, die in de zomer de overstap maakt naar Real Madrid, raak uit een corner van Alex Telles. Het bracht de spanning niet terug in de wedstrijd. Mané miste daarna een enorme kans op 1-3 nadat hij al langs keeper Iker Casillas was. Firmino zorgde uiteindelijk alsnog voor de derde goal van Liverpool door de bal uit een voorzet van Jordan Henderson met zijn hoofd binnen te werken.

Daarmee was het nog niet gedaan voor Liverpool. Mané kopte na 84 minuten een hoekschop door, waarna de vrijstaande Van Dijk er met zijn hoofd 1-4 van maakte. Zo plaatste Liverpool zich eenvoudig voor de halve finale, waarin Barcelona de tegenstander is. Dat schakelde Manchester United over twee duels met 4-0 uit. De andere halve finale gaat tussen Ajax en Tottenham Hotspur.