Van der Wiel: 'Speel momenteel zoals ik graag wil spelen'

Gregory van der Wiel heeft woensdag met Paris Saint-Germain in de Champions League zijn goede vorm bevestigd. 'Het heeft allemaal te maken met geloof in eigen kunnen.'

Van der Wiel plaatste zich met PSG dankzij een 2-1 overwinning op Olympiakos Piraeus voor de volgende ronde van de Champions League. De rechtsback had wederom een belangrijke rol. Voor de vierde keer in vijf Champions League-duels leverde de Amsterdammer een assist op Zlatan Ibrahimovic, die met acht doelpunten op dit moment topscorer is van het belangrijkste Europese toernooi.

'Het leek even een gemakkelijke avond te worden, maar het kostte toch nog wat meer moeite', zegt Van der Wiel. PSG kwam al na zeven minuten op voorsprong, maar beslistte het duel pas in blessuretijd via Edison Cavani. De ploeg stond toen al 45 minuten met tien man op het veld, omdat Marco Verratti direct na rust zijn tweede gele kaart had gekregen.

'Net als tegen Benfica begonnen we weer heel goed. We zetten Olympiakos vast op eigen helft, ze konden geen kant op. Tegen Benfica stond het na een half uur 3-0, nu maar 1-0. Het ontbrak aan een doelpunt dat hen de nekslag gaf.' Die treffer kwam pas in de 93ste minuut. 'De winst telt, dat staat voorop. We zijn geplaatst en dat was het doel', vervolgt de ex-Ajacied.

Zlatan Ibrahimovic heeft de score geopend, op aangeven van Van der Wiel (rechts).

Van der Wiel speelde wederom een prima wedstrijd. Degelijk als verdediger, met toegevoegde waarde in balbezit. Voor coach Laurent Blanc is hij momenteel onomstreden als aanvallend ingestelde rechtervleugelverdediger. In tegenstelling tot vorig jaar, toen hij lang niet altijd basisspeler was.

'Het klinkt simpel, maar het heeft allemaal te maken met geloof in eigen kunnen', legt Van der Wiel uit. 'Ik heb het hier goed naar mijn zin en wist dat ik het niveau aankon. Dat was gewoon een gevoel, het is een kwestie van zelfvertrouwen blijven houden. Ik heb nu een kans gekregen en die gepakt. Ik voel me geweldig. We staan bovenaan in de competitie en hebben ons al geplaatst voor de tweede ronde van de Champions League. We spelen leuk voetbal, krijgen weinig goals tegen en ik sta al op zeven assists. Ik speel zoals ik graag wil spelen.'

Bijkomend voordeel van zijn revival is dat hij weer in beeld is bij Oranje. Bondscoach Louis van Gaal selecteerde hem voor de laatste oefenduels tegen Japan (2-2) en Colombia (0-0). Van der Wiel speelde in de laatste wedstrijd negentig minuten. 'Het was heerlijk om er weer bij te zijn. Ik hoop dat het een eerste stap is richting het WK, maar ik besef goed dat ik mijn plekje hier bij PSG moet verdienen.'