Van der Vaart stijgt opnieuw op eeuwige ranglijst

Indien Rafael van der Vaart in de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië (vrijdag) en Zweden (volgende week dinsdag) speeltijd krijgt van bondscoach Bert van Marwijk, maakt hij net als vorige maand weer progressie op de eeuwige ranglijst van het Nederlands elftal.

Van der Vaart stijgt opnieuw op eeuwige ranglijst

De middenvelder die een bliksemstart beleeft bij Tottenham Hotspur, is met 85 interlands de meest ervaren speler in de Oranje-selectie. Hij kan vrijdagavond in Chisinau al het totaal van Marc Overmars (86 caps tussen 1993 en 2004) evenaren. Daarmee zou hij stijgen naar de gedeelde zesde plek op de ranglijst aller tijden van Oranje.

Speelt Van der Vaart vervolgens ook tegen Zweden, dan komt hij bovendien op gelijke hoogte met Clarence Seedorf, die tussen 1994 en 2008 namelijk 87 keer het shirt van de nationale ploeg droeg. De voormalige speler van Ajax, Hamburger SV en Real Madrid passeerde begin september door zijn optredens tegen San Marino en Finland al het interlandtotaal van Ruud Krol (83 duels) en Aron Winter (84).

Van der Vaart kan ook terreinwinst boeken op een ander statistisch lijstje. Van de meest ervaren Oranje-internationals in EK-kwalificatiewedstrijden bezet de Heemskerkenaar momenteel de gedeelde achtste plaats. Alleen Frank de Boer (22 duels), Edwin van der Sar, Ruud Gullit (beiden 21), Danny Blind, Clarence Seedorf (beiden 19), Piet Schrijvers en Aron Winter (18) kwamen vaker in actie in EK-kwalificatieverband.

Voor Van der Vaart dreigt ook nog een dubieus Oranje-record. De middenvelder werd in zijn interlandloopbaan al 31 vroegtijdig naar de kant gehaald en is daarmee samen met Dennis Bergkamp recordhouder in het Nederlands elftal. Met een nieuwe wisselbeurt is Van der Vaart alleen in het bezit van het opmerkelijke record. (Ramon Min) <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen