Van der Vaart meest waardevolle Nederlander in Europa

Rafael van der Vaart is gerekend over de eerste seizoenshelft de meest waardevolle Nederlandse speler in de vijf Europese topcompetities. Op basis van het aantal doelpunten opgeteld bij het aantal assists staat hij bovenaan het lijstje.

Van der Vaart meest waardevolle Nederlander in Europa

Van der Vaart
Bij zijn ploeg HSV is Rafael van der Vaart van grote waarde. De aanvoerder is met zeven doelpunten en zes assists de belangrijkste man in offensief opzicht. Clubtopscorer is hij niet. Spits Pierre-Michel Lasogga was verantwoordelijk voor negen doelpunten. Ondanks de positieve bijdrage van Van der Vaart staat de ploeg van trainer Bert van Marwijk er niet goed voor. HSV staat in de Bundesliga op de veertiende plek.

Strootman
In Rome zijn ze maar al te blij met Kevin Strootman. De middenvelder die deze zomer overkwam van PSV is in zijn debuutseizoen al goed voor vier doelpunten en zes assists. Daarmee is hij gedeeld topscorer van de Italiaanse nummer twee. De Oranje-international is ook de meest waardevolle speler van de Romeinen. Francesco Totti volgt met zes assists en drie doelpunten.

Van Persie
De nog geblesseerde Robin van Persie komt op plaats drie. De Manchester United-spits, die dit seizoen slechts elf duels competitieduels speelde, was toch goed voor zeven doelpunten. Daarnaast was de aanvaller twee keer aangever. Van Persie is daarmee niet de meest waardevolle speler van United. Die eer is weggelegd voor Wayne Rooney. De Engelsman maakte negen doelpunten en leverde ook nog elf assists. Rooney speelde echter wel vijf duels meer dan de Nederlander.

Robben
Ondanks zijn blessure staat Arjen Robben in het lijstje op plaats vier. De buitenspeler van Bayern München kent een topjaar en was dit seizoen goed voor zes doelpunten en drie assists. In puntenaantal staat hij op gelijke hoogte met Van Persie, maar de spits scoorde vaker en had bovendien één wedstrijd minder nodig voor zijn puntentotaal. Ook Robben is niet de meest waardevolle speler van zijn club. Hij moet Franck Ribéry (zes goals, negen assists), Thomas Müller (zeven goals, zes assists) en Mario Mandzukic (tien treffers) voor laten gaan.

Elia
De topvijf kent een opvallende nummer vijf. Eljero Elia vindt zijn Werder Bremen terug op de elfde plaats in de Bundesliga. De vleugelspeler is dit seizoen in zeventien wedstrijd goed voor vier doelpunten en twee assists. Nils Pedersen (vijf goals, twee assists) en Aaron Hunt (drie goals, vier assists) zijn net iets waardevoller.

Meest waardevolle Nederlanders in Europese topcompetities
Speler Doelpunten Assists Totaal Duels
1. Rafael van der Vaart (Hamburger SV) 7 6 13 14
2. Kevin Strootman (AS Roma) 4 6 10 15
3. Robin van Persie (Manchester United) 7 2 9 11
4. Arjen Robben (Bayern München) 6 3 9 12
5. Eljero Elia (Werder Bremen) 4 2 6 17

Samenstelling: Dennis Kas

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen