Van Bronckhorst na grootse avond naar Europa League-finale

Rangers FC en Eintracht Frankfurt staan op 18 mei in de finale van de Europa League. RB Leipzig en West Ham United werden donderdag op weg naar Sevilla het kind van de rekening.

Glasgow Rangers
3 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

Rangers-Manager Giovanni van Bronckhorst had voor de return aangegeven waarom zijn ploeg extra gebrand was op een succes tegen RB Leipzig. Met een plaats in de finale zou namelijk de eerder deze week overleden materiaalman Jimmy Bell de eer toekomen die hij verdiende. 'We hebben een grootse avond nodig.'

Halverwege de eerste helft lag Rangers op koers voor die grootse avond en dus die plek in de finale. Na de 1-0 van James Tavernier in de negentiende minuut deed Glen Kamara Ibrox Park ontploffen; 2-0. De in Duitsland opgelopen achterstand was omgezet in een voorsprong.

In de tweede helft kwam Leipzig beter voor de dag. De noodzakelijke treffer bleef lang te veel gevraagd voor de Duitse gasten, maar viel in de 71ste minuut dan toch. Christopher Nkunku maakte op aangeven van Angeliño het cruciale doelpunt. Maar toch moesten de gasten uiteindelijk afdruipen in Glasgow. John Lundstram zorgde in de 81ste minuut met links voor een nieuwe ontlading op Ibrox Park, dat na een slotfase vol spanning los kon gaan om de grootse avond te vieren.

Eintracht Frankfurt
1 - 0
West Ham United

Eintracht Frankfurt had vorige week met een nipte zege in het Olympic Stadium een serieuze stap gezet op weg naar de Europa League-finale. Voor de Duitsers zou een nieuw succes tegen West Ham United leiden tot een vierde Europese finale in de clubhistorie, de eerste sinds 1980.

De overwinning in Londen (1-2) bleek de voldoende basis voor de trip naar Sevilla over twee weken. In de achttiende minuut groeiden de kansen voor Eintracht, nadat Aaron Cresswell de noodrem had gehanteerd om de doorgebroken Jens-Petter Hauge af te stoppen. De verdediger van West ham moest na inmenging van de VAR de actie bekopen met een rode kaart.

Met een man minder was West Ham niet in staat de in het eerste duel opgelopen schade te repareren. Sterker nog, in de 26ste minuut Rafael Borré bezegelde het lot van de Londense gasten met de 1-0. Eintracht, waar Sam Lammers en Ragnar Ache op de bank begonnen, kwam nauwelijks in de problemen. De frustratie bij The Hammers kwam tot uitdrukking bij manager David Moyes, die voor zijn te heftige reactie rood kreeg en vanaf de tribune moest toezien hoe de avond eindigde in een Duits feest.