Van Braafheid tot Van Persie: deze WK-finalisten gingen Robben voor

Reacties

In een week tijd keerden twee spelers die met Oranje in actie kwamen in de WK-finale van 2010 terug in de Eredivisie: Maarten Stekelenburg en Arjen Robben. Zeven generatiegenoten gingen hen voor, met wisselend succes.

Van Braafheid tot Van Persie: deze WK-finalisten gingen Robben voor
© Pro Shots

Het nieuws kwam zaterdag als een donderslag bij heldere hemel: Robben die bekendmaakte te werken aan een comeback bij FC Groningen, de club waar hij begin deze eeuw zijn loopbaan begon. De 36-jarige oud-international zette de voetbalwereld daarmee flink op zijn kop, zoals ook weinigen de terugkeer van Stekelenburg bij Ajax afgelopen maandag hadden zien aankomen. Het betekent dat de twee basisspelers van het Zilveren Oranje van 2010 jaren na hun vertrek uit Nederland weer terug zijn in de Eredivisie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Daarmee treden ze in de voetsporen van zeven andere spelers die, inmiddels bijna tien jaar geleden, op 11 juli 2010 in Soccer City in actie kwamen in de na verlenging verloren WK-finale tegen Spanje. En daar hoort Klaas Jan Huntelaar, van wie onlangs bekend werd dat hij er nog een jaar aan vastplakt bij Ajax, dan nog niet eens bij. De 36-jarige spits kwam tijdens het WK in Zuid-Afrika weliswaar vier keer in actie en scoorde ook in de groepswedstrijd tegen Kameroen, maar tegen Spanje bleef The Hunter 120 minuten lang op de bank.

Dat gold niet voor Edson Braafheid (37). De linksback, destijds contractspeler van Bayern München en tegenwoordig actief voor Austin Bold in de Verenigde Staten, loste tien jaar geleden Giovanni van Bronckhorst af in de verlenging en was in de zomer van 2012 een van de eerste WK-finalisten die terugkeerde in de Eredivisie. FC Twente huurde hem op de slotdag van de transfermarkt van 1899 Hoffenheim. Voor de Tukkers kwam hij dat seizoen 34 keer in actie. Vier jaar later haalde FC Utrecht hem nogmaals terug naar Nederland.

Ook Mark van Bommel (43) en Joris Mathijsen (40) keerden in 2012, twee jaar na de verloren WK-finale, terug in de Eredivisie. Van Bommel hoopte na jaren in de Europese top bij Barcelona, Bayern München en AC Milan nog één keer kampioen te worden met PSV, maar slaagde niet in die missie en stopte in 2013. Mathijsen hield het bij Feyenoord twee seizoenen langer vol, maar won eveneens geen prijs met de Rotterdammers. In 2016 werd de voormalig speler van Willem II technisch directeur bij Willem II, Van Bommel zit na zijn ontslag bij PSV zonder club.

'Taxichauffeur' Van Bommel mist het voetbal

Drie jaar later keerden in de zomer van 2015 Eljero Elia (33), John Heitinga (36) en Dirk Kuijt (39) terug in de Eredivisie. De rentree van Heitinga bij Ajax liep door fysieke problemen bij de verdediger uit op een teleurstelling, Elia en Kuijt bereikten hun doel wel. Twee jaar na hun rentree hielpen de twee WK-finalisten Feyenoord aan zijn eerste landstitel sinds 1999. In de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo maakte Kuijt zijn tweede goal nota bene op aangeven van Elia, die in tegenstelling tot Heitinga en Kuijt nog altijd voetbalt (voor Istanbul Basaksehir).

Dirk Kuijt en Eljero Elia vieren in 2017 de landstitel met Feyenoord.
© Pro Shots
Dirk Kuijt en Eljero Elia vieren in 2017 de landstitel met Feyenoord.

De zevende en laatste WK-finalist die Robben en Stekelenburg voorging met een terugkeer in de Eredivisie, was Robin van Persie (36). De topscorer aller tijden van Oranje keerde in januari 2018 terug in De Kuip en liet de Eredivisie ondanks wat fysieke ongemakken nog anderhalf jaar genieten van zijn klasse, met onder meer een subliem optreden tegen Ajax in De Kuip in januari 2019 (6-2). Kampioen maakte Van Persie de Rotterdammers niet, maar hij won na zijn terugkeer nog wel een KNVB-beker en scoorde in totaal 25 keer voordat hij in 2019 stopte.

Van Persie leek van De Grote Vier de enige speler te blijven die zich waagde aan een terugkeer op de Nederlandse velden. Rafael van der Vaart sloot zijn loopbaan in 2018 af in Denemarken, Wesley Sneijder hield het in de zomer van 2019 voor gezien na zijn Qatarese avontuur bij Al-Gharafa en Robben stopte na zijn achtste landstitel met Bayern na afloop van het seizoen 2018/19 eveneens. Tot hij zaterdag dus heel verrassend zijn comeback aankondigde. Zestien jaar na zijn vertrek uit Nederland is de Eredivisie weer een grootheid rijker.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.