Van Bommel laat eerste CL-zege Antwerp glippen in 'Nederlands' spektakel

Antwerp FC is er niet in geslaagd voor het eerst in de geschiedenis een Champions League-overwinning te boeken. De ploeg van Mark van Bommel kwam op een 2-0 voorsprong, maar gaf die in de tweede helft volledig uit handen. Een gemiste strafschop van Toby Alderweireld in de blessuretijd maakte de nederlaag extra zuur.

Antwerp
Antwerp
2 - 3
Sjachtar Donetsk

Woensdagavond stonden er twee Nederlandse trainers tegenover elkaar in de Champions League. Patrick van Leeuwen heeft dit seizoen de leiding over Shakhtar Donetsk en hij hoopte net als Antwerp-trainer Van Bommel de eerste CL-punten van het seizoen binnen te hengelen. Het was voor de tweede keer in de geschiedenis dat er twee Nederlandse trainers bij buitenlandse clubs tegenover elkaar stonden in de Champions League. In 2006 waren dat Ronald Koeman (Benfica) en Frank Rijkaard (Barcelona).

Bij de thuisploeg begonnen met Owen Wijndal, Jurgen Ekkelenkamp en Vincent Janssen drie Nederlanders in de basis. Gyrano Kerk zat de hele wedstrijd op de bank.

Antwerp kende een droomstart, want binnen drie minuten stonden de Belgen al op voorsprong. Arbnor Muja kapte zijn tegenstander uit en schoot raak in de verre hoek. Tien minuten voor rust werd de voorsprong ook nog verdubbeld. Michel Ange Balikwisha ontsnapte aan de aandacht van de Oekraïense verdediging en schoot de bal beheerst langs doelman Dmytro Riznyk: 2-0.

Na rust was het juist de ploeg van Van Leeuwen die uit de startblokken schoot. Eerst raakte Shakhtar al de paal en niet veel later zat de bal er alsnog in. Danylo Sikan kopte vanuit een rebound de 2-1 binnen. Twintig minuten voor tijd gaf Antwerp de voorsprong helemaal uit handen. Yaroslav Rakitskiy schoot een vrije trap via het been van Balikwisha raak.

Een kolderiek moment van Anwerp-doelman Jean Butez zorgde zelfs nog voor de overwinning voor Shakhtar. Hij probeerde met een uiterste krachtsinspanning een corner te voorkomen, maar tikte de bal daarmee in de voeten van de tegenstander. Daardoor kon Sikan zijn tweede van de avond maken. Diep in de blessuretijd kreeg Antwerp nog een strafschop mee, maar een misser van Alderweireld zorgde ervoor dat Antwerp nog altijd op nul punten staat in de Champions League.