Van bijbaan tot Europese elite: Nagelsmann wacht clash met 'leermeester' Tuchel

Reacties

Het treffen tussen RB Leipzig en Paris Saint-Germain in de halve finale van de Champions League wordt niet alleen een clash tussen twee van de nouveau riches van het internationale voetbal, maar ook tussen twee Duitse trainers van de nieuwe stempel. Julian Nagelsmann (33) kijkt uit naar de confrontatie met Thomas Tuchel (46), met wie hij een verleden heeft.

Van bijbaan tot Europese elite: Nagelsmann wacht clash met 'leermeester' Tuchel
© Pro Shots
RB Leipzig
RB Leipzig
2 - 1
Atlético Madrid
Atlético Madrid

De Duitse ploeg bereikte donderdagavond de halve finale van het miljardenbal door met 2-1 te winnen van Atléti. De winnende goal kwam vlak voor tijd van de voet van Tyler Adams, die vanaf de rand van de zestien (via een verdediger van de Spanjaarden) raak schoot. Een beetje een lucky, maar Nagelsmann was vooral trots. Want, zo verklaarde hij tegenover Sky Sports: 'Die goal viel precies vanaf de plek waar we Atlético graag pijn wilden doen.' Met andere woorden: de treffer kwam wel degelijk voort uit het spelplan van de trainer.

Dankzij die treffer wacht Nagelsmann een bijzondere clash. Hoewel hij in het verleden de bijnaam 'baby Mourinho' kreeg, dankt hij zijn (nu al vrij succesvolle) trainerscarrière aan een ándere oefenmeester: landgenoot Tuchel. En laat dat nu net de huidige trainer zijn van Paris Saint-Germain, in de halve finale de tegenstander van RB Leipzig.

Dat zit zo. Nagelsmann speelde in de jeugd van 1860 München, voordat hij in 2007 als negentienjarige overstapte naar FC Augsburg. Daar speelde hij in het tweede elftal, maar niet lang na zijn transfer raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie. Die kwetsuur was zó erg, dat Nagelsmann per direct een punt achter zijn loopbaan moest zetten. Zijn trainer bij Augsburg II? Tuchel, die in het verleden hetzelfde had meegemaakt: ook zíjn carrière eindigde (te) vroeg vanwege een zware blessure.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een paar jaar geleden sprak Nagelsmann in een interview uitgebreid over die periode. 'Ik had altijd al interesse in economie, dus ik ging destijds bedrijfskunde studeren, ik wilde even niets meer met voetbal te maken te hebben. Sterker nog: ik kon in die tijd aan de slag bij BMW, in de sales.' Die studie moest echter toch betaald worden, terwijl Tuchel wel toekomst zag in Nagelsmann. Één plus één werd twee, want Tuchel stelde de net gestopte jongeling aan als scout. 'Ik analyseerde de tegenstanders voor hem. En later was hij het die tegen me zei dat ik het als trainer moest proberen.'

En nu, twaalf jaar later, treffen de twee elkaar doodleuk in de halve finale van de Champions League. Nagelsmann kijkt dan ook uit naar de clash. 'PSG is een topteam met alleen maar supersterren, met een toptrainer', zo sprak hij na het bereiken van de laatste vier. 'Ik heb als trainer van Hoffenheim vaak tegen hem gespeeld, maar nooit gewonnen. Dat moet nu maar eens veranderen', knipoogde hij.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.