Van Basten walgt van Atlético Madrid: 'De mensen haken af'

Atlético Madrid koos dinsdagavond tegen Manchester City voor een wel héél defensief strijdplan, waarbij alle veldspelers meer dan eens in of rondom het eigen strafschopgebied te vinden waren. Volgens Marco van Basten moet dit wereldvoetbalbond FIFA aan het denken zetten.

Manchester City
1 - 0
Atlético Madrid

Diego Simeone zag voor zijn ploeg weinig kansen om in het Etihad Stadium eens lekker het spel te gaan maken en gaf zijn spelers de instructie om zich zo ver mogelijk in te graven. Kansen op een doelpunt in Manchester kreeg Atlético dan ook niet: de kampioen van Spanje schoot in de hele wedstrijd zelfs geen enkele keer op doel. Het was enkel tegenhouden, tegenhouden, tegenhouden.

Van Basten had zich er flink aan gestoord. 'Het is legaal, het mag, maar als je ziet hoe verdedigend het is... Ik verbaas me erover dat je als team met zijn tienen in en om de zestienmeter gedurende negentig minuten lang je best doet om een doelpunt te voorkomen', zei de analist bij Ziggo. 'João Félix en Antoine Griezmann, jongens die bij elkaar 300 miljoen euro hebben gekost, lopen daar voor de zestien negentig minuten te verdedigen. Ik zou als speler zeggen: trainer, de mazzel, ik ben voorin, en als ze de bal veroverd hebben dan moeten ze heel snel naar mij spelen want dan sta ik vrij en kan ik voorin wat doen. Moet je kijken: ze staan gewoon met zijn tienen in de zestienmeter!'

In dienst van de FIFA stelde Van Basten jaren geleden eens voor om buitenspel af te schaffen. 'Dat kunnen ze nu net zo goed doen, want je kan hier toch geen buitenspel staan', vervolgde de voormalig topspits. 'Het is zó moeilijk om een doelpunt te maken… Het is niet leuk om te kijken, het is niet leuk voor de mensen. Die haken af. Ze gaan lekker naar Netflix of wat anders kijken.'

'Je moet als voetbalbond, als FIFA, echt gaan denken: hoe hou je het voetbal leuk en aantrekkelijk? Want op deze manier is het niet leuk', besloot Van Basten. 'Het is niemand te verwijten, een trainer mag dit doen, maar het is echt niet leuk om naar te kijken.'

De missie van Atlético om een doelpuntloos gelijkspel uit het vuur te slepen slaagde overigens niet. Twintig minuten voor tijd wist City de Madrileense muur dan toch te breken, toen Kevin De Bruyne op aangeven van Phil Foden de 1-0 binnenschoot. Dat was ook direct de enige goal van de wedstrijd.