Van Basten verbaasd over analyse Van Gaal: 'Een beetje vreemde praat'

Marco van Basten heeft met verbazing gereageerd op het interview dat Louis van Gaal dinsdag had met de meegereisde pers. De bondscoach van het Nederlands elftal beschreef Brazilië, een mogelijke tegenstander van Oranje in de halve finale van het WK, daarin als 'een counterploegje'.

© NOS

Brazilië maakte maandag indruk met een ruime overwinning op Zuid-Korea. Van Gaal werd daarmee geconfronteerd, maar was wat minder enthousiast. 'Ik heb in de Nederlandse media gelezen dat het sprankelend was, maar dat is gewoon een counterploegje. Zuid-Korea heeft alleen maar aangevallen!', zei Van Gaal tegen de NOS. Van Basten begreep daar weinig van.

'Ik denk dat dit toch een beetje vreemde praat is', zei de voormalig bondscoach in zijn rol als analist bij de NOS. 'Als je de wedstrijd hebt gezien: de eerste helft was gewoon fantastisch. De tweede helft was inderdaad niet indrukwekkend, maar je staat met 4-0 voor... De eerste helft was echt de leukste helft die ik tot dusver heb gezien op dit toernooi.'

Van Basten zag Brazilië dus wel sprankelen. 'In die eerste helft hebben ze de bal gehad, hebben ze gedomineerd, doelpunten gemaakt, kansen gecreëerd... Dat Van Gaal het dan een counterploegje noemt, vind ik een vreemde uiting van deze ploeg', aldus Van Basten. 'Maar als Nederland doorgaat, wordt de volgende partij waarschijnlijk Nederland-Brazilië. Misschien is hij daar al mee bezig, anders kan ik niet begrijpen waarom je deze ploeg zo zou willen benoemen.'

Brazilië neemt het in de kwartfinale van dit WK op tegen Kroatië. Deze wedstrijd staat voor vrijdagmiddag op de rol. Een paar uur daarna neemt Nederland het op tegen Argentinië.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.