Van Basten: Michels was bang dat Cruijff hem zou overtreffen

Reacties

Marco van Basten heeft in gesprek met OnsOranje teruggeblikt op het teleurstellende WK van 1990. Twee jaar na de historische Europese titel ging het in Italië op alle fronten mis.

Van Basten: Michels was bang dat Cruijff hem zou overtreffen
© Pro Shots

Met de kwaliteit van de selectie had dat niet te maken, zo herinnert Van Basten zich. 'We hadden in 1990 een beter team dan in '88, maar door de hele rompslomp eromheen kwam er een heel vervelende sfeer. We gunden het elkaar gewoon niet, zo heb ik het ervaren. Alles wat rondom het voetbal verkeerd kon gaan, ging verkeerd. Er was natuurlijk gedoe met Michels.'

Michels had Oranje in 1988 als bonscoach Europees kampioen gemaakt en kreeg daarna een functie in de directie van de KNVB. Na het vertrek van Thijs Libregts kort voor het WK 1990 moest Michels plotseling nog een nieuwe bondscoach aanstellen. Een groot deel van de spelersgroep wilde Johan Cruijff als bondscoach, maar Michels koos voor Leo Beenhakker.

'Waarom, dat weet niemand', blikt Van Basten terug. 'Het enige vermoeden dat ik heb is dat hij dacht: Als Cruijff wereldkampioen wordt, is mijn titel van '88 minder belangrijk. Dat idee kreeg ik. Misschien is het inderdaad wel zo simpel en kinderachtig hoe dit soort dingen worden beslist. Ik kon er geen andere verklaring voor vinden, laat ik het zo zeggen.'

Het WK liep uiteindelijk uit op een deceptie. Oranje kwam met hakken over de sloot door de groepsfase, maar werd in de achtste finales uitgeschakeld door Duitsland.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.