Van Basten legt uit waarom hij wél kan leven met de strafschop voor Feyenoord

Reacties

PSV leek zondag hard op weg naar een overwinning bij Feyenoord, maar vlak voor tijd ging het toch nog mis voor de Eindhovenaren. Feyenoord kreeg een strafschop die in de ogen van de KNVB niet gegeven had mogen worden. Marco van Basten vond het wél een terechte penalty.

Van Basten legt uit waarom hij wél kan leven met de strafschop voor Feyenoord
© Pro Shots

Cyriel Dessers mocht in blessuretijd aanleggen nadat Jens Toornstra de bal tegen de arm van Mauro Júnior had geramd. De PSV-verdediger kon daar niets aan doen, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük wees toch naar de stip en werd niet gecorrigeerd door VAR Pol van Boekel. Dat was een fout, zo gaf een woordvoerder van de KNVB maandag toe.

Van Basten begrijpt de uitleg vanuit Zeist wel. 'Hij kon er inderdaad niks aan doen, simpel. Maar ik vind: als je echt op doel schiet, met een grote kans tot scoren, dan word je benadeeld als de bal tegen een arm komt. Of dat nou bewust of onbewust is. Dat moet je wel in ogenschouw nemen', zei de voormalig topspits aan tafel bij Rondo.

'Deze bal gaat echt keihard richting het doel', vervolgde Van Basten. 'Die kan erin gaan. Je weet niet of het een doelpunt zou worden of niet, maar wel dat de bal door een arm gestopt werd, en dat dat niet mag. Ik denk dat-ie erin was gegaan, dus dan vind ik een penalty gerechtvaardigd. Een mogelijk doelpunt wordt hier voorkomen door een handsbal.'

Dat er wordt gezegd dat Mauro Júnior niets aan de handsbal kon doen; daar kan Van Basten, die in het verleden bij de FIFA al veel bezig was met de spelregels, weinig mee. 'Dat is iets waar ik me al jarenlang druk over maak. Het is veel te arbitrair', stelde hij. 'Al staat de speler op de doellijn en hij krijgt de bal op deze manier tegen zijn arm; dan geef je toch ook een strafschop? Het gaat toch om eerlijkheid?'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.