Van Asensio tot Guardado: verlies deze mannen niet uit het oog

Reacties

Het is het weekend van de eerste speelronde in de Primera División. VI-redacteur Bas van den Hoven stipt zes punten aan om op te letten in het nieuwe Spaanse seizoen.

Van Asensio tot Guardado: verlies deze mannen niet uit het oog

Asensio, no limits

'Marco Asensio? Zijn goal was ongelooflijk. Maar voor hem is het normaal, want hij is speciaal.'

Terwijl Mateo Kovacic van verbazing met zijn handen naar zijn hoofd greep, stond Dani Carvajal er niet eens meer van te kijken toen Marco Asensio woensdagavond al vroeg in El Clásico de bal vanaf dertig meter tegen het net joeg, zo maakte hij met bovenstaande woorden duidelijk. Scoren deed Asensio al bij zijn Real Madrid-debuut in de Europese Super Cup, Champions League, La Liga, WK voor clubs en Spaanse Super Cup. Bijna iedere keer was het een goal van grote schoonheid.

Bij Asensio is het bij de start van het seizoen na zijn grote doorbraak nog altijd de vraag wat zijn zwakke punten zijn. Snel, een vlammend schot in zijn linker, technisch, overzicht; hij heeft het allemaal. De gebruikelijke maatstaven voor toptalenten gelden voor de 21-jarige linksbuiten niet. Asensio stond er bij Real vanaf het eerste moment dat hij de kans kreeg en er is nog geen teken geweest van stagnatie. Asensio verbaast niet meer, hij bevestigt. Op naar nog meer hoogtepunten bij zijn tweede seizoen in de top, op naar een plek in de Spaanse WK-selectie volgende zomer. En de rushes over het hele veld? Hij heeft de laatste jaren niet anders gedaan, zo bewijzen onderstaande beelden uit 2014.

De hospiteeravonden van Lionel Messi en Luis Suárez

Voor het oog van de hele voetbalwereld luidden Lionel Messi en Luis Suárez bij de eerste officiële El Clásico van het seizoen zelf de noodklok bij Barcelona. Na een opeenstapeling van teleurstellende acties werd de volledig vrijstaande Gerard Deulofeu bij een counter maar gewoon genegeerd door de twee. Ernesto Valverde wisselde Deulofeu niet veel later en koos bij de return voor een 3-5-2-systeem, bij gebrek aan een uitstekende optie voor de linkerflank. Het gevoel is duidelijk bij Barcelona: er moet en zal een vervanger komen voor Neymar. Dat de druk oploopt en de tijd dringt, maakt het voordeel van de verkopende partijen alleen maar groter.

Zelfs Gerard Piqué gaf het na de 2-0 van woensdagavond in Estadio Santiago Bernabéu toe. 'In mijn negen seizoenen bij Barcelona voel ik me nu voor het eerst echt de mindere ten opzichte van Real Madrid', zei de verdediger. Real had niet eenmalig beter gespeeld of was in die specifieke wedstrijd beter met de kansen omgesprongen. Nee, Real is gewoon veel beter op dit moment. Dus is het hard nodig om de leegte na Neymar op te vullen. Er moet een oplossing komen bij Barcelona, eentje waar Suárez en Messi gelukkig mee zijn.

Winnen door niemand te verliezen

Een transferban dwong Atlético er toe vooral te consolideren deze zomer. Met Vitolo, die tot januari op huurbasis is ondergebracht bij Las Palmas, werd wel alvast een versterking voor de toekomst vast gelegd, verder zit de winst hem vooral in het behouden van de sterren. Met name Antoine Griezmann. Nadat het TAS bekendmaakte dat de transferstraf voor Atlético gehandhaafd bleef, wimpelde de Fransman Manchester United voor deze zomer in ieder geval direct af. 'Het is een zware tijd voor de club en nu vertrekken zou een vuile truc zijn.'

Bij de selectie van Atlético ben je geneigd die woorden te geloven. Geen team oogt zo saamhorig als dat van Diego Simeone. Al jaren vormen Diego Godín, Gabi, Koke en Griezmann de kern van de ploeg en komend seizoen zal het niet anders zijn. De kracht van Atlético zit hem in het vertrouwde, al speelt het nu op twintig kilometer van het eeuwige thuis. Estadio Vicente Calderón is ingeruild voor Estadio Wanda Metropolitano.

Antoine Griezmann vrijdagavond op Twitter: 'Toewijding, familie en passie; dit is Atléti!'

Gifkikker Guardado, gladiator bij Real Betis

Trippelend als een hongerige bokser werd Andrés Guardado gepresenteerd bij Real Betis. Met zijn gif is de van PSV overgenomen Mexicaan de nieuwe aanjager van de totaal vernieuwde ploeg. Liefst negen aankopen zijn neergestreken bij de nummer vijftien van vorig seizoen. Naast Guardado zijn Cristian Tello en Javi García de meest aansprekende aankopen. Zij moeten het nieuwe Betis kleur geven in het gerenoveerde en uitgebreide Estadio Beníto Villamarín. Liefst zestigduizend toeschouwers schreeuwen de volksclub komend seizoen vooruit, misschien voor het eerst sinds 2013 wel weer naar de subtop.

Jesús Navas, de terugkeer van het troetelkind

Onder technisch directeur Monchi was het iedere zomer een komen en gaan van spelers en in de eerste transferperiode na het vertrek van de beleidsbepaler was het niet anders bij Sevilla. De meest in het oog springende versterking is Jesús Navas, het kind van Sevilla. Na vier jaar Manchester City is de rechtsbuiten op 31-jarige leeftijd terug waar het voor hem begon. In Estadio Ramón Sánchez Pizjuán werd hij samen met generatiegenoten Sergio Ramos en Antonio Puerta groot. Laatstgenoemde overleed op 28 augustus 2007. Navas en Ramos eerden hun verloren vriend vervolgens na iedere titel met Spanje, maar het mooiste eerbetoon komt dit seizoen. Navas gaat bij Sevilla met nummer 16 spelen, het nummer van Puerta en het getal dat door de club in de jaren na zijn dood werd vrijgehouden voor jongens van de club.

Jesús Navas met Sergio Ramos na het winnen van het WK in 2010.
Jesús Navas met Sergio Ramos na het winnen van het WK in 2010.

Ünal, nu scoren op mainstage

Achttien keer scoorde Enes Ünal vorig seizoen in de Eredivisie in het shirt van FC Twente. Dat in combinatie met zijn talent verleidde Villarreal tot het betalen van een transfersom van veertien miljoen euro aan Manchester City. Bij de subtopper is de twintigjarige Turk samen met Rúben Semedo de duurste aankoop van de zomer. Met Carlos Bacca heeft Ünal er vorige week nog een geduchte concurrent of ervaren aanvalspartner bijgekregen. Het is maar hoe je het bekijkt. Naar alle waarschijnlijkheid moet Ünal met Cédric Bakambu concurreren voor de tweede plaats in de aanval bij het 4-4-2-systeem van trainer Fran Escribá.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.