Valse start voor Frenkie de Jong en Griezmann bij Barcelona

Frenkie de Jong heeft zijn eerste wedstrijd voor Barcelona achter de rug. De middenvelder kwam in de oefenwedstrijd tegen Chelsea als invaller binnen de lijnen, maar kon een nederlaag in Tokio niet voorkomen.

Barcelona
Barcelona
1 - 2
Chelsea
Chelsea

Waar De Jong op de bank begon, daar verscheen Antoine Griezmann bij de eerste oefenwedstrijd van Barcelona in de voorbereiding wél aan de aftrap. Griezmann kwam voor 120 miljoen euro over van Atlético Madrid en vormde bij de afwezigheid van Lionel Messi en Luis Suárez een voorhoede met Ousmane Dembélé en Álex Collado. Oriol Busquets startte met zijn naamgenoot Sergio Busquets op het middenveld en kopte al in de eerste minuut net over het doel van Kepa Arrizabalaga.

Het scheelde niet veel of het debuut van Griezmann had slechts twintig minuutjes geduurd. De aanvaller kwam hard in botsing met Jorginho en bleef even geblesseerd liggen, maar uiteindelijk kon hij de strijd toch hervatten. Chelsea was in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg. Tammy Abraham hielp uit een rebound nog een enorme kans om zeep, voordat hij elf minuten voor rust alsnog trefzeker was. Sergio Busquets verspeelde de bal aan Jorginho en deze fout werd afgestraft door Abraham.

Debuut De Jong
Met de start van de tweede helft begon het Barcelona-leven van De Jong. Ernesto Valverde wisselde zijn volledige elftal en De Jong kwam op het middenveld samen te spelen met Ivan Rakitic en Carles Aleñá. De invallers wilden duidelijk wat laten zien en Barcelona kreeg in de eerste tien minuten van de tweede helft al meer kansen dan in het gehele eerste bedrijf. Rafinha en Carles Pérez (twee keer) verzuimden om te scoren.

Kepa had het druk. De doelman van Chelsea greep goed in bij schoten van Aleñá en Rafinha en hield de voorsprong van zijn ploeg in stand. Aan de overkant moest Neto (een andere Barcelona-debutant) gestrekt toen een schot van Kenedy bijna een eigen doelpunt van Jean-Clair Todibo opleverde. Chelsea kwam na deze plotselinge kans beter in de wedstrijd en verdubbelde tien minuten voor tijd zijn voorsprong. Ross Barkley schoot de 0-2 binnen.

Pareltje Rakitic
In blessuretijd deed Barcelona nog wat terug. Het mooiste doelpunt van de middag werd gemaakt door Rakitic, die de bal van afstand in de bovenhoek pegelde. Barcelona had hierna geen tijd meer voor een gelijkmaker en dus kenden De Jong en Griezmann een valse start bij de Spaanse kampioen.

Aankomende zaterdag speelt Barcelona nog een tweede oefenduel in Japan. Vissel Kobe, waar voormalig Barcelona-spelers Andrés Iniesta, Sergi Samper en David Villa onder contract staan, is dan de tegenstander. De volgende oefenwedstrijd van Chelsea is komende zondag tegen Reading.

Net als Frenkie de Jong ging ook Matthijs de Ligt onderuit bij zijn debuut voor zijn nieuwe club.