Valencia wint Mendes-derby, Ajax-beul Rapid Wien onderuit

Valencia heeft een grote stap gezet richting de groepsfase van de Champions League door met 3-1 te winnen van AS Monaco. Voor Rapid Wien ziet het er door de thuisnederlaag tegen Shakhtar Donetsk minder rooskleurig uit: 0-1.

Valencia – AS Monaco 3-1
Het duel tussen Valencia en AS Monaco werd vooraf aangekondigd als de Jorge Mendes-derby, aangezien de Portugese zaakwaarnemer liefst zestien cliënten onder contract heeft staan bij Valencia en Monaco. Een van die spelers – Valencia-spits Rodrigo (foto boven) – zorgde voor een spectaculaire start van de wedstrijd. Hij opende in de vierde minuut de score na een slimme kopbal van Sofiane Feghouli: 1-0.

Gesteund door deze vroege voorsprong nam Valencia een meer afwachtende houding aan, maar daarmee speelde het Monaco in de kaart. Voor rust ontsnapte Valencia nog aan een tegentreffer toen Bernardo Silva de paal raakte, maar vlak na de hervatting was het alsnog raak. Na een mooie actie van Anthony Martial op de linkerflank kwam de bal via Valencia-verdediger Ruben Vezo voor de voeten van Mario Pasalic, die met overtuiging raak schoot: 1-1.

Terwijl Monaco de jacht opende op de voorsprong, sloeg Valencia toe. Pablo Piatti stond koud in het veld toen hij Dani Parejo bediende voor de 2-1. In de slotfase nam Valencia nog verder afstand. Een afgeslagen hoekschop kwam voor de voeten van Feghouli, die de 3-1 binnen knalde. Monaco moet daardoor volgende week dinsdag in eigen huis minimaal twee keer scoren om kans te maken op deelname aan de groepsfase van het miljoenenbal.

Rapid Wien – Shakhtar Donetsk 0-1
Ajax-beul Rapid Wien is er niet in geslaagd zichzelf een goede uitgangspositie te bezorgen voor het bereiken van de groepsfase van de Champions League. De Oostenrijkers zochten tegen Shakhtar Donetsk fanatiek de aanval, maar dat bleef mede door de uitblinkende doelman Andriy Pyatov zonder succes.

Shakhtar ging effectiever met zijn mogelijkheden om en nam vlak voor rust de leiding. Marlos speelde gelegenheidslinksback Stephen Auer kinderlijk eenvoudig uit en schoot vervolgens met rechts binnen. Deze minimale 1-0 voorsprong werd door de Oekraïners in de tweede helft succesvol verdedigd.  Over zes dagen wordt de return van de CL-play-off in Lviv gespeeld.

Het duel in Wenen stond onder leiding van scheidsrechter Bas Kuipers, die in de zevende minuut Rapid-spits Robert Beric slechts geel gaf voor het uitdelen van een elleboogstoot. De Nederlandse arbiter had sowieso genoeg te doen en deelde in totaal acht gele prenten uit.

Skënderbeu – Dinamo Zagreb 1-2
Skënderbeu lijkt nog weinig kans te hebben om dit seizoen de eerste Albanese club te worden die de groepsfase van de Champions League bereikt. Skënderbeu zat lange tijd in een zetel door de fraaie openingstreffer van Bledi Shkëmbi, die een vrije trap binnenschoot. Die voorsprong werd met man en macht verdedigd, maar Dinamo Zagreb maakte in de 66ste minuut via Hilal Soudani toch de 1-1. In de extra tijd dompelde Josip Pivaric Korçë in rouw met de tweede goal van Dinamo. Hij schoot de bal op schitterende wijze in de bovenhoek. Over zes dagen wordt de terugwedstrijd in Zagreb gespeeld.