Valencia met dank aan specialist Parejo de geschiedenisboeken in

Valencia is zaterdagmiddag de geschiedenisboeken ingegaan. Ondanks allerminst overtuigend spel werd Leganés in het eigen Estadio Mestalla ietwat geflatteerd opzij gezet: 3-0. Door de overwinning breken Los Che een record.

Het affiche tussen Valencia en Leganés was op voorhand een duel van uitersten. De thuisploeg scoorde al 27 keer in de Spaanse competitie, de uitploeg kreeg er slechts vijf tegen. Dat Leganés goed is in verdedigen was gedurende het hele duel duidelijk. De op het moment van spelen nummer zeven van La Liga stond goed compact, waardoor Valencia aanvallend nauwelijks een vuist kon maken.

Het was dan ook niet gek dat de goal in de eerste helft viel uit een standaardsituatie. Dani Parejo, teruggekeerd van een schorsing, mocht aanleggen vanaf randje zestien en krulde fraai de bal onder de muur in het doel: 1-0. De treffer betekende dat Parejo van zijn laatste 21 goals zestien keer scoorde uit een standaardsituatie.

Hoewel de 1-0 de opmaat leek te zijn naar een verbreking van een record – Valencia won nog nooit zeven competitieduels op een rij – gaf Leganés zich in eerste instantie allerminst gewonnen. De subtopper bleef goed spelen en kreeg op slag van rust dé mogelijkheid op de gelijkmaker. Claudio Beauvue schoot van héél dichtbij echter wild over.

Ook na rust had Valencia het niet makkelijk met Leganés. Pas twintig minuten voor tijd maakte Rodrigo met zijn zevende goal van het seizoen aan alle onzekerheid een einde. Uit een voorzet van rechts kopte de Spanjaard fraai binnen: 2-0.

Invaller Santi Mina was vanaf de strafschopstip verantwoordelijk voor het slotakkoord: 3-0. Dit bleek ook de eindstand. Door de uiteindelijk ruime, maar ietwat geflatteerde overwinning, gaat Marcelino met zijn team de geschiedenisboeken in. Ook blijft Valencia meedoen om de koppositie. Los Che staan op één punt van Barcelona, dat later op zaterdag in actie komt tegen Sevilla.