Vaessen helpt RKC met cruciale save aan broodnodige zege in Zwolle

RKC Waalwijk heeft zaterdag een broodnodige overwinning geboekt op bezoek bij PEC Zwolle. Na drie nederlagen op rij pakte de ploeg van Henk Fraser weer eens drie punten. Doelman Etienne Vaessen verrichtte in de extra tijd nog een cruciale save.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 2
RKC Waalwijk

PEC had in het blok duels voor de interlandperiode zeven punten gepakt en was met veertien punten daardoor de best presterende promovendus. Tegen RKC kon de ploeg van Johny Jansen die status onderstrepen, maar het waren de bezoekers uit Waalwijk die na veertien minuten de leiding namen. Filip Stevanovic tikte raak, nadat Michiel Kramer een voorzet van Denilho Cleonise nog had gemist.

RKC mocht daardoor hopen op de eerste zege in een maand tijd, maar had het lastig in Zwolle. De van een hoofdblessure herstelde Vaesen moest al snel ingrijpen bij een kans voor Younes Namli en zag tien minuten na de 0-1 van RKC een goal van Sam Kersten worden afgekeurd wegens buitenspel. Na een half uur stond het alsnog gelijk, toen Davy van den Berg fraai raak volleerde.

PEC was via Van den Berg direct dicht bij de 2-1, maar moest vlak na rust toch weer in de achtervolging. Chris Lokesa maakte zijn eerste competitiegoal voor RKC door de bal na een counter via een PEC-verdediger over Jasper Schendelaar heen te schieten. De 23-jarige doelman kon weinig doen aan die tegengoal en lette een kwartier later wel goed op bij een verraderlijke vrije trap van Stevanovic.

Daardoor kon PEC in het laatste half uur nog jagen op de gelijkmaker. Vaessen hield RKC echter meerdere keren op de been. Zo redde hij een schot van invaller Odysseus Velanas, waarna Lennart Thy de rebound over schoot. In de extra tijd was PEC nog heel dichtbij, maar weer redde Vaessen uitstekend. RKC trok de zege over de streep en heeft PEC met twaalf punten nu in het vizier.