Utrecht zo goed als zeker van vierde plek na pareltje Labyad

Door een heerlijke vrije trap van Zakaria Labyad is FC Utrecht zo goed als verzekerd van de vierde plek in de Eredivisie. In een saai duel met Roda JC Kerkrade waren de grote kansen schaars, vlak voor tijd werd Labyad de matchwinner: 1-0.

FC Utrecht zag zaterdagavond AZ winnen van FC Twente en kon daardoor de zege tegen laagvlieger Roda JC goed gebruiken. In de eerste helft was echter van beide kanten weinig prestatiedrang te zien. Pas in de 33ste minuut werd het eerste schot op doel genoteerd, maar Yassin Ayoub kon Benjamin van Leer niet verontrusten. Het bleek de enige poging tussen de palen te zijn in de eerste helft, waardoor FC Utrecht en Roda JC het publiek in De Galgenwaard allesbehalve vermaakten.

Het tweede bedrijf begon relatief gezien vlammend met een hard schot op doel van Mikhail Rosheuvel. Na die kans nam de thuisploeg de touwtjes in handen, met prima kansen voor Sébastien Haller en Gyrano Kerk. De Fransman werd vrijgespeeld in de zestien, maar schoot te slap in. Kerk soleerde zich na een uur knap het strafschopgebied in, maar vond de paal op zijn weg naar de 1-0. Het spel tussen FC Utrecht en Roda JC bleef na de korte opleving weinig spectaculair, alhoewel in de slotfase nog aardige kansen werden gecreëerd.

Zo stuurde Abdul Ajagun teamgenoot Rosheuvel weg met een prima steekbal, maar FC Utrecht-doelman David Jensen verkleinde zijn doel op tijd en hield het op 0-0. Acht minuten voor tijd lukte het de thuisploeg voor het eerst om doelman Van Leer te passeren, maar na een getoucheerd schot van Kerk schoot verdediger Daryl Werker zijn doelman te hulp op de doellijn. Het bleek uitstel van executie te zijn voor Roda JC, want enkele minuten voor tijd krulde Labyad op mooie wijze een vrije trap in de rechterhoek. De Limburgers (vijftiende) verzuimden daarmee verder weg te lopen van de degradatiezone.

De goal bleek het laatste wapenfeit in de wedstrijd te zijn, waardoor FC Utrecht nagenoeg verzekerd is van de vierde plek in de Eredivisie. De voorsprong op nummer vijf AZ bedraagt zeven punten, alleen nummer zes Vitesse kan FC Utrecht nog van de vierde plek stoten.

De Arnhemmers spelen later op de zondag tegen koploper Feyenoord, bij winst kan de formatie uit Gelderland nog druk zetten op Utrecht. Vitesse komt in dat geval met nog twee wedstrijden te gaan op vijf punten van Utrecht. De nummer vier van de Eredivisie speelt na het einde van het seizoen in de eerste ronde tegen de laagst geklasseerde ploeg in de play-offs.

Na afloop van het duel van FC Utrecht bleek dat de vierde plaats inderdaad binnen is. Vitesse verloor in eigen huis van Feyenoord met 0-2.