Utrecht van Jans krabbelt in spectaculaire bekerwedstrijd verder op

Het FC Utrecht van Ron Jans heeft voor de tweede keer op rij in eigen huis gewonnen. De zo slechte seizoenstart werd in de bekerwedstrijd tegen RKC Waalwijk weer ietsje verder de vergetelheid in gespeeld. Go Ahead Eagles ontsnapte aan een blamage.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 2
RKC Waalwijk

Utrecht begon uitstekend aan zijn eerste bekerwedstrijd van dit seizoen. Al in de zevende minuut werd de score geopend. Oscar Fraulo had veel ruimte op de rand van het strafschopgebied en werd gevonden door Jens Toornstra. De negentienjarige Deen maakte met een schuiver zijn tweede goal voor de Utrechters: 1-0. Fraulo was de man die anderhalve week geleden voor het winnende doelpunt zorgde tegen Ajax (4-3).

Tegen Ajax was Mike van der Hoorn ook trefzeker en de centrumverdediger pikte tegen RKC opnieuw een doelpunt mee. Hij stormde op het juiste moment naar het doelgebied toen Toornstra een voorzet gaf en kopte hard raak (2-0). De frustratie was groot bij RKC en in het bijzonder bij Michiel Kramer. De spits solliciteerde na de dramatische start van de Brabanders naar een rode kaart met een belachelijke overtreding op Ryan Flamingo. Kramer mocht van geluk spreken dat er geen VAR was en kwam weg met slechts geel. Niet voor niets werd de routinier na de eerste helft gewisseld door Henk Fraser.

Op het moment van die wissel leidde Utrecht met 3-1. Isac Lidberg had in de dertigste minuut een strafschop benut nadat Jeffrey Bruma op onhandige wijze een penalty had veroorzaakt. De spanning was daarna op slag van rust teruggebracht door het Belgische talent Chris Lokesa, die Van der Hoorn was gepasseerd om vervolgens raak te schieten in de korte hoek.

Lokesa deed ook vroeg in de tweede helft van zich spreken. De achttienjarige middenvelder scoorde in de Eredivisie nog niet, maar ontpopte zich op de bekeravond in Utrecht tot doelpuntenmaker. Nadat de ingevallen Denilho Cleonise een counter inleidde door Taylor Booth van de bal te zetten, scoorde Lokesa op aangeven van de invaller met een hard schot: 3-2.

Verder dan die aansluitingstreffer kwam RKC niet meer, ook niet meer na een korte onderbreking in de extra tijd vanwege onweer. Utrecht zal vertrouwen putten uit het feit dat nu na een zege op Ajax en remise bij Fortuna Sittard drie keer op rij niet verloren is. De cupfighter van weleer houdt zicht op het voor het eerst sinds 2004 winnen van het bekertoernooi. Jans won het toernooi in 2014 op sensationele wijze met PEC Zwolle.

HFC
HFC
nv
1 - 4
Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles wordt dit seizoen bedolven onder de complimenten, maar had het dinsdag erg zwaar met Koninklijke HFC. De ploeg van René Hake maakte maar weinig indruk in Haarlem en kwam vijf minuten voor tijd zelfs op een 1-0 achterstand. Yassine Bouchnafa strafte gestuntel in de Deventer defensie genadeloos af. Zo dreigde Go Ahead al in de eerste ronde te sneuvelen.

Zover kwam het niet. Gerrit Nauber maakte zijn fout bij de openingstreffer goed, door vlak voor tijd de gelijkmaker binnen te werken. Een spectaculaire poging van Bouchnafa in blessuretijd (schot van enorme afstand) werd hierna over de lat getikt door doelman Erwin Mulder, waardoor het bekerduel een verlenging kreeg. Daarin kreeg Xander van den Berg van HFC na een spijkerharde overtreding een directe rode kaart en scoorde Go Ahead nog driemaal: 1-4.