Crisis Ajax compleet na nederlaag in krankzinnig spektakelstuk tegen Utrecht

Het gaat van kwaad tot erger bij Ajax. De Amsterdammers leden in een spektakelstuk tegen FC Utrecht alweer de vierde nederlaag in zeven wedstrijden en zijn afgezakt naar de zeventiende (!) plaats in de Eredivisie. De wedstrijd barstte in de slotfase uit zijn voegen en werd twee keer gestaakt.

FC Utrecht
FC Utrecht
4 - 3
Ajax
Ajax

FC Utrecht - Ajax was een wedstrijd tussen de nummer achttien (!) en zestien (!) van de Eredivisie. Bij beide ploegen zijn de zorgen levensgroot, maar ondanks de grotere status van de Amsterdammers werd Utrecht door menigeen als favoriet voor de wedstrijd gezien. Ajax-trainer Maurice Steijn wordt geplaagd door blessureleed en kon in Utrecht geen beroep doen op Devyne Rensch, terwijl Steven Berghuis vanaf de bank begon. Anton Gaaei speelde en Kristian Hlynsson startte voor de tweede keer in de basis.

Het eerste kansje in de Galgenwaard was voor Ajax. Carlos Forbs legde goed terug op Steven Bergwijn, voor wie de bal net te lastig was. Behoudens de kans van Bergwijn werd snel duidelijk waarom beide ploegen zo laag staan in de Eredivisie. Hoewel Ajax aanvankelijk de beste mogelijkheden kreeg, was het organisatorisch en voetballend niet om over naar huis te schrijven. Utrecht had dat beter voor elkaar en nam na ongeveer een half uur steeds meer de controle over. Kort nadat Hlynsson de 0-1 voor Ajax op zijn schoen had, sloeg Utrecht toe. Dat gebeurde vlak voor rust, toen Borna Sosa een voorzet van Othmane Boussaid half wegkopte en Kenneth Taylor er bij de afvallende bal niet kort genoeg op zat, waardoor Ryan Flamingo uit kon halen en Jay Gorter vanaf de rand van de zestien passeerde.

Een meevaller voor Ajax was dat het kort daarna rust was en Steijn de boel op de rit kon krijgen, maar vrijwel meteen na de onderbreking ging het van kwaad tot erger voor de Amsterdammers. Het leek gedaan toen oud-Ajacied Mike van der Hoorn er 2-0 van maakte en Ajax op de pijnbank legde, maar niets bleek minder waar. Want in een knotsgekke twintig minuten toonde Ajax in een van de weinige keren dit seizoen karakter en werd de wedstrijd in een soort Houdini-act omgedraaid. Een harde voorzet van Sosa belandde op de borst van Hlynsson, die Ajax terug in de wedstrijd bracht. Kort daarna viel ook de 2-2 en weer hadden Sosa en Hlynsson de hoofdrollen: de Kroaat met de assist, de IJslander rondde schitterend af.

Het begin van de tweede helft haalde het amusementscijfer tien, helemaal toen Ajax ook nog een penalty kreeg nadat Brian Brobbey in het strafschopgebied gehaakt werd. Bergwijn vuurde vanaf elf meter overtuigend af en bracht Ajax op voorsprong. Utrecht voerde de druk na de driedubbele wissel van Ron Jans weer op en bracht Ajax in de problemen. Dat het verdedigend nog niet klopt bij de Amsterdammers, werd pijnlijk duidelijk toen de ingevallen Jens Toornstra, een gouden zet van Jans, vogelvrij de 3-3 achter Gorter kon schieten. De flipperkastwedstrijd kreeg kort daarna een nieuwe wending toen de doelman van Ajax geblesseerd raakte en Diant Ramaj, afgelopen zomer voor vijf miljoen euro overgekomen van Eintracht Frankfurt, zijn Eredivisie-debuut moest maken.

Krankzinnige slotfase
In de slotfase had het beide kanten op kunnen vallen, maar Ajax noteerde geen grote kansen meer. Utrecht wel: door geklungel achterin kon Isac Lidberg op Ramaj af, maar hij faalde in kansrijke positie. Omdat er een beker op het veld werd gegooid, werd de wedstrijd in blessuretijd tijdelijk gestaakt. Nadat de wedstrijd zo'n tien minuten stil had gelegen, was duidelijk dat Utrecht met een punt geen genoegen nam en vol op de aanval ging. Dat leverde zelfs nog de 4-3 van Oscar Fraulo op. Daarna lag het wéér stil omdat er wéér een beker op het veld werd gegooid. Normaliter wordt een wedstrijd dan definitief gestaakt, maar dat gebeurde ditmaal niet. In een alles-of-niets-poging bracht Steijn Georges Mikautadze, Chuba Akpom en Branco van den Boomen, maar de gelijkmaker leverde dat niet meer op. Kort daarna floot scheidsrechter Dennis Higler af.

Ajax wacht nog altijd op zijn eerste Eredivisie-overwinning sinds 12 augustus, toen Heracles Almelo met 4-1 werd verslagen. De Amsterdammers hebben de afgelopen acht duels niet gewonnen.