Utrecht dichterbij Europees voetbal

FC Utrecht heeft een belangrijke stap gezet in de richting van Europees voetbal. De ploeg van Frans Adelaar heeft zelfs zicht op de Champions League. Roda JC daarentegen maakte een pas op de plaats na de 3-0 nederlaag in de Nieuw Galgenwaard, maar blijft in de race.

De concurrenten voor een Europees startbewijs maakten, met uitzondering van RKC Waalwijk, misstappen. Utrecht was zelf verantwoordelijk voor de nederlaag van Roda JC. De thuisploeg kwam via Dirk Kuijt op voorsprong. De Limburgse defensie kreeg de bal niet weg uit eigen strafschopgebied, waarvan de Katwijkse aanvaller profiteerde.

In de tweede helft was Roda JC de betere ploeg. De Limburgse formatie verdiende de gelijkmaker, maar die werd hen onthouden door het arbitrale trio. Marc Nygaard kopte via de lat in het Utrecht-doel. Door het effect stuiterde de bal weer terug het veld in. Scheidsrechter Bossen wilde van een doelpunt niets weten.

Roda JC hield Utrecht in de greep. Het leek slechts een kwestie van tijd voordat de ploeg van Sef Vergoossen langszij zou komen. Maar Frans Adelaar liet zien over een gelukkige hand te beschikken. De Utrecht-trainer bracht Mitchell van der Gaag in de ploeg voor Jean-Paul de Jong. De verdediger kopte zes minuten na zijn entree de 2-0 achter Zeljko Kalac. Daarmee was het duel een klein kwartier voor het einde beslist. De Australische keeper van Roda JC moest in de laatste minuut nog een keer capituleren op een inzet van Stefaan Tanghe.

'Ik heb niets dan lof over voor mijn ploeg', sprak Adelaar voldaan. 'Ik praat nu over alle spelers in mijn selectie. De jongens op de reservebank en op de tribune tellen net zo hard mee. Zij houden de spelers die in het veld staan scherp.'