United sloopt Nederlandse plaaggeest, Elia slachtoffer van 'politiek spelletje'

Reacties

Manchester United heeft donderdag simpel gewonnen van LASK Linz, dit seizoen een plaaggeest voor PSV en AZ in de Europa League. Mede dankzij weer een goal van de veelbesproken Odion Ighalo staat United al met één been in de kwartfinales. Eljero Elia zit ondertussen in een vervelende situatie bij Istanbul Basaksehir, terwijl FC Basel met ruime cijfers won in Duitsland.

United sloopt Nederlandse plaaggeest, Elia slachtoffer van 'politiek spelletje'
© Pro Shots
LASK Linz
LASK Linz
0 - 5
Manchester United
Manchester United

LASK Linz won in dit Europese seizoen thuis van zowel PSV (4-1) als van AZ (2-0), maar moest in de achtste finales van de Europa League zijn meerdere erkennen in Manchester United. Dat kwam mede door een fraaie goal van Ighalo, die sinds zijn winterse komst van Shanghai Shenhua voor de derde keer in de basis stond bij de Engelse recordkampioen. De Nigeriaan was al trefzeker tegen Club Brugge (eenmaal) en Derby County (twee keer) en opende tegen LASK na een klein halfuur de score. Op de rand van het strafschopgebied kegelde Ighalo de 0-1 binnen.

De assist op het doelpunt van Ighalo kwam van die andere nieuwkomer bij United: Bruno Fernandes. De aanvallende middenvelder is een schot in de roos gebleken voor de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer en is na zijn assist van donderdagavond al bij tien Europa League-doelpunten direct betrokken geweest. Daarmee is hij recordhouder in dit seizoen.

United verdubbelde zijn voorsprong na een klein kwartier in de tweede helft. Nu kreeg Ighalo een assist op zijn naam, maar al het werk bij dit doelpunt werd toch verricht door Daniel James. De aanvaller stoomde met de bal aan zijn voet op, dribbelde naar zijn rechtervoet en schoot beheerst raak voor de 0-2. Hierna was er geen vuiltje meer aan de lucht voor United, dat via Ighalo bijna direct een derde goal maakte. Ditmaal schoof de spits de bal echter op de paal.

Tahith Chong kreeg van Ole Gunnar Solskjaer twintig speelminuten in Oostenrijk. De Nederlandse aanvaller, die onlangs zijn contract verlengde bij United, mocht in de zeventigste minuut invallen voor Daniel James en droeg met een assist nog bij aan de zege. Na de 0-3 van Juan Mata (na een uitstekende pass van Fred) verzorgde Chong in blessuretijd het voorbereidende werk voor de 0-4 van Mason Greenwood. Een keepersfout van Alexander Schlager leidde hierna zelfs nog tot een vijfde United-treffer. De doelman van LASK zat helemaal mis bij een schot van afstand van Andreas Pereira en daardoor is de return op Old Trafford slechts een formaliteit. 

'Manchester United wordt langzamerhand weer de grootmacht die het was'
İstanbul Başakşehir
İstanbul Başakşehir
1 - 0
FC Kopenhagen
FC Kopenhagen

Een benutte strafschop van Edin Visca maakte het verschil bij Istanbul Basaksehir - FC Kopenhagen, een wedstrijd waarin Elia ontbrak. De aanvaller van Basaksehir liet vooraf aan FOX Sports weten dat hij niet geblesseerd is, maar dat hij buiten de selectie wordt gelaten vanwege een 'politiek spelletje'. De club zou het contract van Elia willen verlengen, terwijl de Nederlander daar op dit moment niet voor openstaat. Tijdens de wedstrijd van donderdagavond liet Elia via social media van zich horen:

In de vorige ronde slaagde Baseksehir er nog in om Sporting Portugal uit te schakelen. Elia (die in januari nog een transfer naar Argeninië misliep) was toen een van de uitblinkers bij de Turken en liet aan VI weten dat hij hoopte dat Ronald Koeman hem weer op de radar zou krijgen. 'Ik heb nooit bedankt voor Oranje en ik weet dat ze aanvallend problemen hebben', sprak Elia. 'Ik ga alleen niet van mezelf zeggen dat ik bij de selectie hoor te zitten. Het enige dat ik kan doen, is mijn best en hopen dat de bondscoach dan misschien een keer naar me komt kijken.' Nu is echter maar de vraag of Elia nog in actie zal gaan komen voor zijn huidige werkgever.

Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt
0 - 3
FC Basel
FC Basel

Eintracht Frankfurt en FC Basel hebben allebei een Nederlandse spits op de loonlijst staan, maar Bas Dost (Frankfurt) en Ricky van Wolfswinkel (Basel) kwamen donderdagavond wegens blessureleed niet in actie. In de lege Commerzbank-arena opende Samuele Campo namens de Zwitserse bezoekers de score, met een schitterend genomen vrije trap die al even schitterend binnen viel. Frankfurt moest hierdoor in de achtervolging, maar slaagde er niet in om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen.

Een ruim kwartier voor tijd liep Basel uit naar 0-2. De bezoekers kwamen er bij een tegenaanval snel uit en Kevin Bua wipte de bal beheerst over doelman Kevin Trapp heen. Via Fabian Frei werd het kort voor tijd ook nog 0-3 en zo heeft Basel een geweldige uitgangspositie om de kwartfinales van de Europa League te bereiken, mocht de UEFA het toernooi gewoon door laten gaan, natuurlijk. Mocht er niets aan de planning veranderen, dan speelt Basel volgende week ook zijn 'thuiswedstrijd' in het stadion van Frankfurt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.