United duwt Koeman en Everton dieper in problemen met vierklapper

Al vroeg in het seizoen zit het Everton van manager Ronald Koeman in de problemen. Zondagavond ging de ploeg op bezoek bij Manchester United hard onderuit, waardoor Everton nu in de degradatiezone staat. De 4-0 nederlaag betekende ook een pijnlijke terugkeer voor Wayne Rooney op Old Trafford.

Om een verwachte stormloop van United te trotseren begon Koeman met vijf verdedigers - waaronder Cuco Martina - aan het duel, terwijl hij voorin Rooney opstelde. De 31-jarige aanvaller speelde zodoende voor het eerst sinds zijn vertrek bij United tegen de club waar hij dertien jaar lang onder contract stond. Op het middenveld was er voor de tweede keer op rij geen basisplaats voor Davy Klaassen. Bij United ontbrak Daley Blind om onduidelijke redenen in de wedstrijdselectie.

Het plan van Koeman kon na vijf minuten alweer de prullenbak in. Antonio Valencia maakte vroeg in de wedstrijd een geweldige goal (zie video onder). De tot rechtsback omgevormde middenvelder raakte de bal verrukkelijk en liet doelman Jordan Pickford met een volley kansloos. Everton mocht zich gelukkig prijzen dat het vervolgens de rust haalde met een 1-0 achterstand, aangezien Romelu Lukaku na een klein half uur één op één met Pickford kwam. De Belg, al goed voor vier competitiegoals, schoot echter naast.

In de eerste helft kreeg Everton de bal niet tussen de palen, Rooney was direct na de theepauze wél dichtbij. Op karakter creëerde hij een kans voor zichzelf, maar zijn schot van dichtbij werd met de knie gekeerd door David de Gea. Het was voor Everton pas de achtste doelpoging tussen de palen in het huidige Premier League-seizoen.

In de tweede helft kwam Everton sowieso meer aan aanvallen toe. Zo stuitte recordaankoop Gylfi Sigurdsson na ruim een uur vanuit een moeilijke hoek op De Gea. United liet zich ook zien, Juan Mata krulde kort na de kans van Sigurdsson een vrije trap op de paal. Er volgde na de leuke opening van de tweede helft een rustige periode, maar tien minuten voor tijd kwam het publiek op Old Trafford toch van de banken. Niet vanwege een doelpunt, maar Rooney werd naar de kant gehaald. De aanvaller verliet onder een daverend applaus het veld.

Het publiek had de plek op de stoeltjes nog niet ingenomen of er viel weer wat te juichen. Henrikh Mkhitaryan gooide het duel zeven minuten voor het einde op slot door koel te blijven oog in oog met Pickford. Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd deed ook Lukaku zijn voormalig werkgever pijn. De spits werkte een aangeraakte voorzet bij de tweede paal binnen en vierde dat opzichtig voor het uitvak met Everton-supporters. In blessuretijd werd het nog erger voor Koeman, Anthony Martial benutte een penalty voor de 4-0.

Door de overwinning sluit United weer aan bij medekoploper Manchester City, dat ook op dertien punten staat. Het doelsaldo van de stadsgenoten is na vijf wedstrijden precies gelijk (zestien voor, twee tegen). Everton staat er bijzonder slecht voor in Engeland, The Toffees staan op doelsaldo achttiende en dus in de degradatiezone.