Unieke prestatie in Amsterdam lonkt voor koploper PEC

PEC Zwolle gaat zaterdagavond als koploper op bezoek bij Ajax. Het elftal van trainer Ron Jans heeft na vijf speelronden vijf punten voorsprong op de Amsterdammers. De Zwollenaren kunnen bij winst een gapend gat slaan en afrekenen met de trieste balans in Amsterdam.

Unieke prestatie in Amsterdam lonkt voor koploper PEC

'In Zwolle leeft de wedstrijd enorm', weet Jans. '‘Het is altijd bijzonder om tegen een grote club als Ajax te spelen. Dit duel maakt het nog specialer aangezien we bovenaan staan. Of we iets anders gaan doen dan normaal? Dat lijkt me niet. We moeten laten zien dat we durven te voetballen. Ook in Amsterdam. Wij gaan voor resultaat.'’

PEC Zwolle kan in Amsterdam waarschijnlijk geen beroep doen op Gyon Fernandez (27) en Jesper Drost (20). Fernandez heeft een hamstringblessure en Drost keerde terug van Jong Oranje terug met een liesblessure. Deze week waren dat volgens Jans serieuze vraagtekens.

Geschiedenis
PEC mag dan momenteel koploper zijn, een blik op het verleden zal de ploeg van Jans weinig vertrouwen bieden. Nog nóóit won PEC, voorheen FC Zwolle, in de competitie een uitwedstrijd bij Ajax. Twaalf keer werd er verloren en alléén op 12 februari 1989 werd er gelijkgespeeld (0-0).

Een blik op de dertien onderlinge confrontaties uit het verleden geeft eveneens weer dat PEC de nodige moeite heeft om tot scoren te komen de laatste jaren. Voor het laatste Zwolse doelpunt in Amsterdam moeten we terug naar 21 november 1987. Toen won Ajax met 6-4. In de vier edities daarna (0-0, 2-0, 1-0 en 3-0) scoorde de uitploeg niet meer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen