Ultieme wraak op Barça: Suárez maakt Atlético kampioen op zinderende slotdag

Atlético Madrid is voor de elfde keer in de geschiedenis kampioen van Spanje geworden. De ploeg van trainer Diego Simeone hield de voorsprong op achtervolger Real Madrid vast, waardoor Los Colchoneros zich voor het eerst sinds 2014 weer de beste van Spanje mogen noemen. Het goudhaantje op de zeer spannende slotdag was (uiteraard) Luis Suárez.

Real Valladolid
1 - 2
Atlético Madrid

Atlético ontsnapte vorige week in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen (op de dag dat Barcelona defnitief afhaakte in de titelrace) aan een nederlaag. Pas in de slotfase werd een 0-1 achterstand tegen Osasuna omgedraaid in een 2-1 overwinning, dankzij de winnende goal van Suárez. Daardoor begon de koploper met een voorsprong van twee punten op stadgenoot en aartsrivaal Real aan de slotwedstrijd: een zege was dus genoeg voor de titel. En die kwam er ook, zij het moeizaam.

Atlético kreeg in de eerste helft namelijk een behoorlijke oplawaai. De 1-0 voor Valladolid viel nota bene een paar tellen nadat de mannen van Simeone een corner hadden genomen. Die bal belandde bij Atlético-aanvaller Yannick Carrasco, die 'm echter verspeelde, waarna Óscar Plano na een razendsnelle counter een paar tellen later de openingsgoal achter Jan Oblak schoot.

In de tweede helft ging Atlético op jacht naar de belangrijke gelijkmaker, tien minuten na rust viel die treffer ook: Ángel Correa punterde de bal binnen voor 1-1. Daarmee bleek het verzet van Valladolid (dat door de nederlaag is gedegradeerd) wel gebroken. In de 67ste minuut kon Suárez er na een fout achterin plotseling helemaal alleen vandoor, de Uruguayaan bleef ijzig kalm en schoof de 1-2 binnen. De ex-Ajacied was ook tegen Osasuna vorige week de reddende engel, nu dus weer.

Zijn goal bleek uiteindelijk ook de laatste van de avond, 1-2 was de eindstand. En dus maakte Suárez zijn nieuwe werkgever eigenhandig kampioen. Het kan gezien worden als de ultieme wraak op Barcelona, waar hij afgelopen zomer (zeer tegen zijn eigen zin in) werd weggestuurd. Atlético bood hem dankbaar onderdak, Suárez beantwoordde het vertrouwen met 21 competitiegoals, waarvan de laatste dus letterlijk goud waard was.

Real Madrid
Real Madrid
2 - 1
Villarreal
Villarreal

Real Madrid kon op voorhand niets anders doen dan zelf winnen van Villarreal (dat woensdag in de Europa League-finale tegenover Manchester United staat) en vervolgens hopen op een misstap van Atlético. Dat laatste gebeurde dus niet, waardoor de ploeg van trainer Zinedine Zidane achteraf bezien sowieso geen kampioen meer had kunnen worden. Zelf winnen lukte wel, maar ook dat was op het tandvlees.

In de twintigste minuut maakte Yeremi Pino er namelijk 0-1 van, na een knappe (of wat gelukkige?) aanname. Dat was ook de ruststand. In de wetenschap dat Atlético halverwege nog op achterstand stond, bracht Zidane in de rust Isco en Rodrygo in de ploeg, voor meer aanvallende stootkracht. De zo vurig gewenste 1-1 leek ook te vallen, want Karim Benzema (die op het EK terugkeert bij Frankrijk) kopte raak, maar de VAR zette vanwege buitenspel een streep door die goal.

Bizar genoeg viel de 1-1 van Atlético precies tijdens die VAR-check, waardoor de thuisploeg in een paar tellen tijd twee tikken kreeg. Ook het nieuws van de 1-2 van Suárez kwam uiteraard door bij Real, waarmee het laatste beetje titelhoop wel leek verdwenen. Toch maakte Karim Benzema nog gelijk en schoot Luka Modric nog de 2-1 binnen, maar op het moment dat die winnende goal viel, was de wedstrijd van Atlético al zo goed als afgelopen. En dus moet Real dit seizoen genoegen nemen met de tweede plaats.

Villarreal
Door de nederlaag (en door de zege van Real Betis) eindigt Villarreal overigens als zevende in La Liga. En dat betekent volgend jaar dus Conference League voor de ploeg van trainer Unai Emery, die juist bekendstaat als Mister Europa League. Hij won met Sevilla namelijk drie keer op rij de Europa League en stond ook met Arsenal in de finale. Woensdag krijgt hij dus de kans om het tweede clubtoernooi van Europa wéér te winnen. Als hij dat doet, speelt Villarreal volgend jaar in de Champions League.