Ultieme uitploeg Excelsior verslaat ook VVV door pegel Faik

Voor de achtste keer dit seizoen heeft Excelsior een uitwedstrijd in de Eredivisie gewonnen. Zaterdag was de formatie uit Rotterdam met 2-3 te sterk voor VVV-Venlo.

Het getal 34 is magisch in de Eredivisie, want trainers van laagvliegers noemen dit getal vaak het streven. Bij 34 punten ben je veilig, zo luidt de uitleg. Zowel VVV als Excelsior zat voorafgaand aan het duel in Venlo dicht bij die grens.

Excelsior maakte een goede kans om weer drie punten te pakken, want de Kralingers zijn dit seizoen de ultieme uitploeg. Voor het duel met VVV werd liefst 69 procent van het totaal aantal punten buitenshuis gepakt. Nooit eerder pakte een club in de Eredivisie zoveel punten buiten het eigen stadion.

De statistieken logen niet, want de uitclub trok de wedstrijd naar zich toe. Levi García maakte na 35 minuten spelen zijn eerste goal in het shirt van Excelsior. De huurling van AZ nam de bal behendig mee en vond vervolgens de linkerhoek.

In zijn achtste wedstrijd voor Excelsior maakt Levi García zijn eerste doelpunt.

Voordat Hicham Faik in de tweede helft met een geweldig afstandsschot de wedstrijd besliste, nam Jurgen Mattheij onbedoeld de hoofdrol op zich. De verdediger van Excelsior kopte, geheel vrijstaand en op knullige wijze, de bal achter zijn eigen doelman voor de 1-1.

Die fout werd dus rechtgezet door Faik, die vanaf ruim twintig meter de linkerkruising vond met een pegel. In de slotfase vielen nog twee doelpunten. Lennart Thy maakte het vijf minuten voor tijd nog spannend, maar daarvoor had Mike van Duinen al de derde treffer van Excelsior voor zijn rekening genomen.

Door de winstpartij passeert Excelsior de magische grens van 34 punten. De club won acht van zijn veertien uitduels dit seizoen. Met nog zeven wedstrijden te gaan in de Eredivisie staan de Kralingers elfde met 35 punten. VVV is de nummer twaalf van de Nederlandse competitie met een punt minder.