Uitzonderingspositie Achilles '29 roept vraagtekens op

Reacties

De beroepscommissie van de KNVB onderzoekt momenteel of Achilles '29 reglementair meedoet in de Jupiler League. De voorwaarden waaronder de club uit Groesbeek deelneemt aan de competitie zijn voer voor discussie tussen de voetbalbond en de hekkensluiter in de Jupiler League.

Uitzonderingspositie Achilles '29 roept vraagtekens op

Andere Jupiler League-clubs noemden het meedoen van Achilles '29 onder de geldende voorwaarden al een vorm van oneerlijk concurrentie. Achilles '29 kan door de aparte status die het heeft geen punten in mindering krijgen. Dat geeft een oneerlijke concurrentie met andere Jupiler League-clubs die bij het niet voldoen aan verplichtingen een puntenstraf kunnen krijgen. Fortuna Sittard heeft dit seizoen drie minpunten gekregen bijvoorbeeld. Dat zou in de praktijk kunnen betekenen dat een club door een fors aantal punten in mindering onder Achilles zou kunnen eindigen en zou kunnen degraderen. Oneerlijke concurrentie dus. Bij de uitzonderingspositie die Achilles voor dit seizoen heeft gekregen is dit niet goed in ogenschouw genomen.

Na een proefperiode van drie jaar leek Achilles afgelopen zomer een proflicentie te kunnen krijgen, maar uiteindelijk werd besloten onder speciale voorwaarden aan de Jupiler League deel te nemen. Opvallend genoeg zorgen de consequenties daarvan nu voor onrust bij Achilles zelf, zeker nu de degradatiezorgen enorm zijn. De club verkiest de slachtofferrol, terwijl het op vele vlakken profiteert van de status aparte.

In De Gelderlander wijst Achilles-voorzitter Harrie Derks nu met de beschuldigende vinger naar de KNVB en specifiek in de richting van Bert van Oostveen, de voormalige directeur betaald voetbal. 'Hij heeft mij tijdens de voorbereiding gebeld en ons daarna het pistool tegen het hoofd gezet. We kregen om onduidelijke redenen geen proflicentie, maar hij stelde voor om onder andere voorwaarden deel te nemen aan de competitie.’

Alleen bij lijfsbehoud krijgt de club een proflicentie. Bij degradatie krijgt een club met een proflicentie een overgangsperiode van twee jaar, in tegenstelling tot een club met een amateurstatus. Bovendien vraagt de club zich af of het wel beboet kan worden door de betaald voetbaltak. In januari tekenden de Groesbekers beroep aan tegen boetes van in totaal 72 duizend euro die ze kregen omdat de financiële stukken over de eerste seizoenshelft van 2015/16 incompleet waren.

Reactie KNVB
De KNVB stelt in een statement dat er geen gebrek aan duidelijkheid is: 'Voorafgaand aan dit seizoen hadden ze de keuze: of een jaar als amateurclub deelnemen aan de eerste divisie en de tijd krijgen om alles op orde te krijgen. Of het risico lopen dat ze geen licentie zouden krijgen, met alle consequenties voor de club van dien. Dit is uitvoerig met de club besproken en Achilles is nooit gedwongen ergens mee akkoord te gaan. Sterker nog: de club bedankte ons toentertijd voor de constructieve opstelling.'

Achilles won vrijdagavond overigens voor de derde keer dit seizoen in de Jupiler League. Na de zege op Jong FC Utrecht (0-1) bedraagt de achterstand op nummer negentien FC Dordrecht nog zes punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.